Někdo by lámal pádlo, Vavřinec Hradilek zabojoval. Do Ria ale přesto nepoletí

13. červenec 2016

Už druhý týden vám před devátou hodinou ráno nabízíme reportáže projektu Olympijský rok. U vodního slalomáře Vavřince Hradilka bychom ho klidně mohli přejmenovat na Neolympijský rok. Jako jediný z devíti špičkových českých sportovců, které jsme po celý rok sledovali, totiž v Riu závodit nebude.

Byl to dramatický boj. Pro Hradilka paradoxně začal špatně tam, kde se v podstatě jeho velká popularita zrodila. Právě tady v peřejích krásného londýnského kanálu vybojoval Hradilek pro Česko první medaili olympijských her 2012, jenže teď na mistrovství světa 2015 patří obrovská sláva jinému českému kajakáři.

A to je pro Vavřince Hradilka skoro rok před olympijskými hrami velká komplikace. Do Ria totiž může ve vodním slalomu za každou zemi jediný kajakář a Jiří Prskavec do českého souboje dostává za titul mistra světa výraznou pětibodovou bonifikaci.

Bylo to špatné a je to ještě horší. Navzdory povzbuzování kamarádů a fanoušků se Vávrovi první dva nominační závody nepovedly, ve Veltrusech bral jen páté a desáté místo a Rio je zase dál.

Někdo by už lámal pádlo, Vavřinec Hradilek místo toho zabojoval a další závod v Troji vyhrál. Aby si ale udržel olympijskou naději, potřebuje totéž zopakovat o den později.

Vavřinec Hradilek, vodní slalomář

Vávra dělal, co mohl, ale bylo to málo. Ani stříbro z evropského šampionátu v Liptovském Mikuláši nestačilo, na olympijské hry poletí novopečený mistr Evropy Jiří Prskavec, se kterým Vavřinec Hradilek prohrál o jednu jedinou setinu.

Co bude dělat v době olympijských her? Společně s kamarády otevírá na pražské Náplavce bar s kurtem na beachvolejbal a půjčovnou kajaků.

autor: jsu
Spustit audio