Učitelé možná dostanou vyšší platy už v září, naznačili Valachová i Babiš

Odbory by mohly uspět s požadavkem, aby učitelé dostali o 8 procent vyšší platy už od září, a ne až od ledna příštího roku. Po jednání s premiérem a odboráři ve sněmovně o tom informoval ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO i ministryně školství Kateřina Valachová z ČSSD.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Školní třída (ilustr. foto)

Školní třída (ilustr. foto) | Foto: Fotobanka stock.xchng, Elias Minasi

„Jednání pokračují a ministr financí odpovídá za předklad státního rozpočtu. Vláda bude hlasovat na konci září, ale já jsem tady i z jeho názorů a pozic vnímala, že je připraven teď během července férově o požadavku odstartování navýšení od 1. září jednat,“ řekla Valachová.

Zvýšení platů učitelů už od začátku příštího školního roku vyčíslil Andrej Babiš na téměř 1,85 miliardy korun. Dalších 260 milionů by dostali i nepedagogičtí pracovníci, třeba školníci nebo kuchařky v jídelnách. Ministr financí podle vlastních slov potřebné peníze hledat bude.

„Musíme se na ministerstvu financí podívat, jestli jsme schopni najít nějakou rezervu z titulu úspory státního dluhu, kde tedy šetříme dost významně. Uděláme pro to maximum," prohlásil.

Rozhodnutí do konce července

Ministryně Valachová s Babišem ještě bude jednat. Jasnou odpověď má dát učitelům i premiérovi do konce července. „Vláda by mohla odhlasovat zvýšení tabulek na svém jednání 24. srpna a stihli bychom to,“ doplnila.

Josef Středula, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS), vidí posun růstu platů na září nadějně. „Myslíme si, že je to naprosto realistická situace, navíc rozpočet je ve velmi dobré kondici," poznamenal.

Odbory chtěly původně pro učitele 10 procent navíc. Po ranním jednání ale Středula řekl, že by 8 procent od září byly čtyři vyšší výplaty, což by prý mohlo být dokonce výhodnější.

Více peněz žádají i vysoké školy

Vláda už schválila zvýšení učitelských platů o osm procent od ledna, z toho šest procent do tarifů. Nepedagogičtí pracovníci ve školách by si měli stejně jako ostatní státní zaměstnanci polepšit o pět procent, z toho čtyři procenta by měla jít do pevné složky.

Dnešní schůzky se zúčastnil i předseda České konference rektorů Tomáš Zima a předseda Rady vysokých škol Jakub Fischer. Univerzity chtějí ještě letos získat 260 milionů korun, které jim chybějí ve srovnání s loňským rokem.

V návrhu státního rozpočtu na příští rok pro návrat na úroveň roku 2015 potřebují navíc 1,3 miliardy korun. „Chybí nám do té 1,3 miliardy ještě 700 milionů korun, takže o tom jako minimu budu jednat," uvedla Valachová.

Průměrná měsíční mzda / plat učitele regionálního školství (ZŠ, VOŠ a SŠ) | Foto: Český rozhlas

ČTK, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme