Žádná laboratoř v Česku nám certifikát neumí dát, zlobí se pěstitel kvůli neodebranému konopí

Slušovická firma Elkoplast neuspěla s druhou dodávkou léčebného konopí. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) neodebral dohodnuté množství kvůli chybějícímu certifikátu. Pěstitel se zlobí, že takový certifikát mu na území České republiky není schopný nikdo vydat, SÚKL však trvá na tom, že bez požadovaného dokladu o kvalitě konopí neodebere.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Konopí (ilustrační foto)

Konopí (ilustrační foto) | Zdroj: Fotobanka Pixabay

První dávku – 11,2 kilogramu konopí – odebral SÚKL od pěstitele v březnu 2016, a to na základě nizozemského dokladu o jakosti.

Už tento certifikát podle SÚKLu nezahrnoval všechny analýzy podle „konopné“ vyhlášky, přesto po komunikaci mezi firmou, ministerstvem zdravotnictví a ústavem ohledně analýz konopí nakonec k odběru došlo. V druhém případě už SÚKL dodávku odmítl.

„Ono vůbec není znehodnoceno. Ono to není odebráno jenom z toho důvodu, že tam není ten patřičný certifikát,“ uvedl jednatel pěstitelské firmy Ladislav Krajča.

SÚKL tvrdí, že pěstitele na nutnost předložení certifikátu dokládajícího soulad s požadavky českých právních předpisů opakovaně upozorňoval.

K 12. červenci bylo v lékárnách vydáno celkem 875 g konopí pro léčebné použití, a to 88 pacientům (nejedná se však o unikátní počty pacientů, některým z nich mohlo být konopí vydáno opakovaně). Rámcovou smlouvu, na základě které mohou lékárny objednávat české konopí, má se SÚKL aktuálně uzavřeno 20 lékáren. Předepisovat léčebné konopí může 13 lékařů. V rámci smlouvy uzavřené s pěstitelem má SÚKL vykoupit celkem 40 kg konopí pro léčebné použití s obsahem THC 19 procent a CBD méně než 1 procento. Pěstitel, společnost Elkoplast Slušovice, nabídla ve výběrovém řízení 1 g léčebného konopí za cenu 68,- Kč bez DPH.
Zdroj: SÚKL

„Bohužel neúspěšně. Situaci tak lze považovat za nedodržení uzavřené smlouvy o dodávce léčebného konopí ze strany pěstitele,“ konstatoval ústav v tiskové zprávě.

Podle Krajčy je ovšem problém v předpisech, které vešly v platnost až v průběhu pěstování.

„Certifikát žádná laboratoř v Česku vydat neumí, protože k tomu nemá oprávnění, vyhláška byla změněna v průběhu pěstování,“ dodal Krajča. Ten prý kvůli tomu připravuje otevřený dopis řediteli ústavu.

Mluvčí SÚKLu Hana Pavlíčková uvedla, že laboratoře certifikát vydat můžou, pěstitel je ale musí oslovit.

„Pro vystavení certifikátu dokládajícího kvalitu léčebného konopí musí nejprve laboratoř připravit a validovat metodu, a to výhradně na základě konkrétní poptávky. Tu však pěstitel neučinil, a proto nizozemská ani jiná laboratoř nebyla dosud schopná vydat certifikát v rozsahu stanoveném příslušnou vyhláškou,“ upřesnila mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv Hany Pavlíčkové.

Dodala také, že SÚKL má na svých webových stránkách seznam výrobců a kontrolních laboratoří v Česku, kteří mohou certifikáty vystavovat v souladu s požadavky zákona o léčivech.

Zatím tak platí, že ústav konopí bez certifikátu neodebere. „Nemohu dopustit, aby bylo na českém trhu léčebné konopí, u kterého nelze garantovat jeho kvalitu,“ uvedl ředitel SÚKL Zdeněk Blahuta.

Aktuálně má prý SÚKL k dispozici zhruba 10 kilogramů léčebného konopí z první dodávky. To je možné používat až do konce ledna roku 2017.

Vyklíčené léčebné konopí ve speciálním hydrogelu | Foto: Martina Pelcová

Léčebné konopí | Foto: Český rozhlas

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme