Zemědělci v živočišné výrobě budou mít možná také přístup k takzvané zelené naftě

Zemědělci by mohli ušetřit na pohonných hmotách. Poslanci v úvodním kole souhlasili s vládním návrhem zavést takzvanou zelenou naftu taky pro farmáře, kteří chovají zvířata. Teď se vrací část spotřební daně jen těm s rostlinnou výrobou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krávy

Krávy | Foto: Irena Šarounová

„Je největší krize v živočišné výrobě od roku 1990 v sektoru mléka, vepřového masa. Hledáme veškeré možnosti, jakým způsobem zemědělcům toto období pomoct překonat,“ vysvětlil návrh ministr zemědělství z KDU-ČSL Marian Jurečka.

„Druhý důvod je, že zemědělci většinu nafty spotřebovávají mimo pozemní komunikace – ve svých areálech, objektech. Nevidíme důvod, aby tak výraznou částkou ze spotřební daně přispívali do pozemní infrastruktury,“ dodal.

Navržená vratka je 4380 korun na 1000 litrů paliva. Budou ji moct nově uplatnit i zemědělci a plemenáři, kteří chovají například skot, prasata, drůbež, ovce nebo kozy. Nárok na vratku by mohli zájemci uplatnit zpětně i na paliva spotřebovaná od letošního ledna.

Proti jsou ODS i TOP 09

Vláda původně chtěla, aby poslanci návrh schválili ve zrychleném režimu už v prvním čtení. Novela by pak hned putovala k posouzení senátorům. Opoziční kluby ODS, TOP 09 a Starostů to vetovaly.

„Je to celé nesystémové opatření. My jsme pro zelenou naftu, ale pro všechny. To znamená bez ohledu na to, jestli je to zemědělec, který půdu má, či nemá, strojař, hygienik, zdravotník, hasič, policista. Pojďme se bavit o tom, jestli je prostor snížit úroveň spotřební daně na naftu,“ zdůvodnil postoj poslanec ODS Petr Bendl.

Neprošel ale ani návrh pravicové opozice na zamítnutí normy. Zdůvodňovali ho tím, že změna může rozšířit prostor pro legalizaci případných daňových úniků. To ale vláda odmítá.

Návrh projednají výbory

Opoziční KSČM změnu navrhovanou vládou naopak podporuje. „Od počátku, co se mluví o daňové úlevě na čerpání motorové nafty, tak to vidíme nejen pro rostlinnou výrobu, ale i pro živočišnou,“ řekl předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik.

„Krmné plodiny se pěstují na poli, mrva se rozváží rovněž na pole. V této krizové době to navíc znamená ještě nezanedbatelnou pomoc, nikoli příjmům zemědělců, ale vůbec udržení živočišné výroby, zejména mléka,“ dodal.

Návrh na zavedení takzvané zelené nafty pro živočišnou výrobu teď projednají sněmovní výbory - zemědělský a rozpočtový.

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme