Všichni jenom píší, jak nemám medaili, říká Simona Baumrtová. Vyrovná se s tlakem okolí?

13. červenec 2016

Existuje dost sportovců, které před rozhodujícím závodem spoutá neovladatelná nervozita. Pak jsou ale i ti, kteří největší stres zažívají překvapivě až těsně po sportovním výkonu a to v chumlu mezi novináři. Mezi ně patří i česká plavkyně Simona Baumrtová, která si v předolympijské přípravě mnohokrát ťukala mezi novináři na čelo. Později musela sebekriticky přiznat, že toto gesto směřovala tak trochu i sama k sobě.

Podobné řekněme v uvozovkách nefér otázky, jakou začala moderátorka Lucie Výborná svůj rozhlasový rozhovor se Simonou Baumrtovou, dostávala chomutovská znakařka sice už poslední dva roky, s blížícím se startem olympijský her se ale kadence těchto vět na její hlavu začala strmě zvyšovat. A křehká blondýnka ne vždy dokázala situaci ustát tak, jak by si i ona sama přála.

Veškerá frustrace pak vyvrcholila na prosincovém evropském šampionátu v izraelské Netanji. I s českými novináři se Simona Baumrtová v prosinci odmítla na evropském šampionátu bavit. Tlak, který si vytvořila v Izraeli sama na sebe, nechtěla ještě zvětšovat a ventilovat před hladovými mikrofony. Navíc si byla jista tím, že jejím pocitům řekněme lidé z venku stejně nikdy neporozumí.

„Vadí mi, že všichni jenom píší o tom, jak nemám medaili, ale to je tak těžké, mít medaili na ME nebo MS,“ říká. Pro medailistku z předchozích evropských a světových šampionátů byla předolympijská doba půstu natolik těžká, že po šampionátu v Izraeli dokonce změnila sportovního psychologa.

Čtěte také

Rovnice sčítající sportovní neúspěch, trápící se psychiku, tlak okolí a následně i známých z tréninkových bazénů, se zdála být v tu chvíli neřešitelnou. Kdysi sebevědomé ženě se zdálo doslova, že mluví cizí řečí a nikdo jí nerozumí. Navenek usměvavá, ale v křeči, uvnitř ztrápená a zmatená.

Nemění mistryně Evropy z prosince roku 2013 sice názor na některé zástupce sedmé velmoci, přesto si dobře uvědomuje, že pokud chce v Riu de Janeiru nejen sportovně, ale i lidsky uspět, bude muset zvládnout své emoce nejen v bazénu, ale i následně právě i mezi novináři.

Simona Baumrtová, plavkyně

„Poslouchat budu psychouše, a doufám, že mi řekne, budeš skvělá, nejlepší, a všechno bude skvělý,“ plánuje si možná tu hlavní část předolympijské přípravy 24letá česká plavkyně Simona Baumrtová.

autor: mij
Spustit audio