Vojáky bundeswehru by se mohli stát i občané zemí EU, navrhuje německá vláda

Německá spolková vláda schválila novou Bílou knihu. V 83stránkovém dokumentu jsou načrtnuty odpovědi na to, jak by měla do budoucna vypadat německá armáda. Stratégové boří některé dosavadní tradice. Bundeswehr by se například mohl otevřít občanům ostatních zemí Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britský voják v Afghánistánu

Britský voják v Afghánistánu | Foto: flickr.com, CC BY-NC 2.0, Defence Images

Bundeswehr existuje 61 let. Dosud platí, že jeho vojákem se může stát jen ten, kdo má německou státní příslušnost. Změnu stratégové navrhují kvůli tomu, že profesionální armádě chybí personál. Nedostatek má nejen vojáků, ale například i odborníků v oblasti IT a lékařů.

Mezi Němci o práci v armádě není dost velký zájem. Potřebný počet by tak podle Bílé knihy mohli doplnit občané dalších zemí Evropské unie.

Aktivnější role ve světě

Německo, co se armády týče, zavedená pravidla porušilo v poslední době už několikrát. Poslali například zbraně Kurdům, aby mohli bojovat s takzvaným Islámským státem. Dříve přitom poskytování zbraní do otevřeného konfliktu bylo nemyslitelné. Do krizových oblastí už také vyslali instruktory, a to bez mandátu NATO, EU nebo OSN.

Bílá kniha, která nahrazuje poslední verzi z roku 2006, obecně dává bundeswehru prostor na to, aby ve světě mohl hrát aktivnější roli.

Dokument ale nerozřešil spor, jestli by armáda měla zasahovat i na území Německa. Po druhé světové válce platilo rozdělení, že o bezpečnost uvnitř země se stará pouze policie. Jedinou výjimkou byly živelní katastrofy, například povodně.

CDU/CSU chce i kvůli hrozbě teroristických útoků, jaké se v nedávné době staly třeba v Paříži nebo Bruselu, toto stanovisko přehodnotit. Sociální demokraté jsou proti.

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme