Zeman chtěl na Bezpečnostní radě mírnit napětí v koalici, reorganizace policie ale na programu nebude

Bezpečnostní rada státu příští středu neprobere spornou reorganizaci části policie. Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD to řekl během schůzky s prezidentem Milošem Zemanem. Právě prezident chtěl na bezpečnostní radě uklidnit napjatou situaci v koalici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident České republiky Miloš Zeman

Prezident České republiky Miloš Zeman | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

„Předseda vlády informoval pana prezidenta, že na jednání Bezpečnostní rady státu nebude zařazen bod týkající se reorganizace policie. Pan prezident proto nevidí důvod k účasti na tomto jednání," řekl pro Český rozhlas mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Napětí vyvolal plán policejního prezidia sloučit protikorupční a protimafiánský útvar pod Národní centrálu proti organizovanému zločinu.

Bělobrádek o reorganizaci jednat chce

Vicepremiér a předseda koaliční KDU-ČSL Pavel Bělobrádek si ale myslí, že o reorganizaci by se jednat mohlo. „Nebylo by špatné, kdybychom to na Bezpečnostní radě státu projednali. Já eventuálně o tom s panem premiérem pohovořím, a když tak ho o to požádám. Samozřejmě je to naprosto v jeho kompetenci,“ řekl pro Český rozhlas Bělobrádek.

„Trvale požadujeme, aby se reorganizace policie zastavila do doby, než bude ukončena činnost speciální vyšetřovací komise, které jsem členem,“ souhlasí s Bělobrádkem poslanec za ANO Bohuslav Chalupa.

Plán změn podepsal ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD navzdory nesouhlasu hnutí ANO. Nová centrála vznikne 1. srpna a bude ji řídit Michal Mazánek.

Se sloučením policejních útvarů nesouhlasil šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta. Ten kvůli plánovaným změnám rezignoval na svojí funkci a na konci června odešel do civilu.

Změny v policii vyvolaly neshody mezi hnutím ANO a ČSSD. Hnutí ministra financí Andreje Babiše dokonce hrozilo vypovězením koaliční smlouvy. Sociální demokraté stejně jako policejní prezident Tuhý tvrdí, že změny povedou k lepší práci policie.

Hnutí ANO a další kritici naopak soudí, že účelem plánu je poškodit činnost protimafiánského útvaru. Obávají se také toho, že změny negativně zasáhnou do vyšetřování živých případů.

Ondřej Látal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme