Kupující realit si možná připlatí, Senát projedná zákon o dani z nemovitostí

Daň z nabytí nemovitosti by od podzimu mohli platit kupující. Lidé kupující byt nebo pozemek by tak nově mohli mít o něco vyšší výdaje. Senát má projednat novelu zákona o dani z nabytí nemovitosti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dražba majetku v elektronické aukci se stává běžnou praxí

Dražba majetku v elektronické aukci se stává běžnou praxí | Foto: Fotobanka Stock Exchange, gingko2

Ta počítá s tím, že daň by začali platit noví majitelé. V současnosti je to přitom povinnost prodávajícího.

Daň za nabytí nemovitostí v současnosti platí prodávající. Částka bývá započítaná do ceny domu nebo pozemku.

Nově by se daň z nabytí nemovitosti už do prodejní ceny zřejmě přestala započítávat a zaplatit by ji musel nový majitel.

Hypoteční banka například tvrdí, že nemovitosti tím mohou zdražit. „Předpokládáme, že ceny budou spíše mírně růst. Kupující by se měli připravit na to, že budou muset hradit tuto daň z vlastních zdrojů,“ vysvětluje mluvčí Hypoteční banky Marie Mocková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Daň z nabytí nemovitosti bude ještě projednávat Senát. V platnost by ale mohl vstoupit už od letošního podzimu.

Opačný názor má naopak realitní makléř Ondřej Pačes. „Myslím si, že by cena nemovitosti automaticky vzrostla o čtyři procenta. Spíš se zkrátka sníží cena nemovitosti. Kupujícímu to může způsobit komplikaci,“ podotýká.

O tom, že banky se změně přizpůsobí a klientům budou půjčovat i na zaplacení daně, ujistil už dříve ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO.

TOP 09 je proti

Podle ministerstva financí si budou lidé moci i nadále odečítat od základu daně z příjmu úroky z hypotéky nebo ze stavebního spoření, pokud z úvěru zaplatí nejen nemovitost, ale nově i daň z nabytí.

Její výše by zůstala stejná, tedy čtyři procenta. „Návrh čeká projednání v Senátu,“ říká jeho členka Veronika Vrecionová z ODS. „Pokud by byl přijat některý z těch pozměňovacích návrhů, tak by se ještě vracel zpět do Sněmovny,“ dodává.

Návrh kritizuje část pravicové opozice, někteří politici by daň z nabytí nemovitosti úplně zrušili. Mezi ně patří třeba poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09).

„Je na místě podpořit snížení či zrušení daně, kterou TOP 09 nevidí na prvních příčkách žebříčku priorit. Samozřejmě, že podporujeme zrušení a snížení jakékoliv daně,“ říká Kalousek.

Novela může platit už letos

Na to mu oponoval vládní poslanec Václav Votava (ČSSD), že zmíněnou daň před lety zvýšila právě vláda, ve které byl ministrem financí Kalousek. Votava ve Sněmovně dodal, že by s daní z nabytí nemovitosti postupoval ještě jinak.

„Možná by bylo vhodné, aby se i obce podělily o tuto daň. Je to tak běžné v řadě evropských zemí. Ty peníze poté nejdou do státního rozpočtu, ale do obecního,“ říká Votava.

Pokud novelu schválí senátoři a podepíše ji prezident, mohla by platit už od letošního podzimu.

Eliška Malínská, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme