Česko bude připravovat plán, jak jednat s Británií po odchodu z EU

Dnes poprvé bude jednat vládní pracovní skupina pro brexit. Ta má do konce září připravit strategii, jak by měla Česká republika postupovat při jednáních o odchodu Velké Británie z Evropské unie. V zájmu Česka je udržet především volný pohyb osob, zboží, služeb a také kapitálu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britská vlajka

Britská vlajka | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Nejisté budoucnosti se obávají hlavně Češi pracující ve Velké Británii. Jen loni jich tam podle posledních statistik pracovalo zhruba 37 tisíc.

Veronika Friedel žije s manželem a dvěma dětmi v Londýně. Teď má strach, že k pobytu bude potřebovat i pracovní povolení, jak sama nedávno přiznala.

Nedovedu si představit, že by nás někdo nutil odejít ze země, když vlastně máme jejich občany. Ale je samozřejmě možné, že po nás budou chtít například pracovní povolení,“ říká Friedel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poprvé dnes bude jednat pracovní skupina pro Brexit. Pro vládu by měla připravit strategii k jednáním o vystoupení Velké Británie z Evropské unie. Tématem se zabývá Zuzana Švejdová.

Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD už v minulosti prohlásil, že jedním z cílů je udržet právě rovnocenné podmínky na britském pracovním trhu pro české občany.

Další úkoly vyjmenovává státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza, který pracovní skupinu povede.

„Jsou to ty české priority, na které bychom se měli zaměřit a kde hrozí negativní dopady pro Českou republiku. Jak ekonomické, tak politické. Druhý úkol je podívat se na nové nastavení vztahů pro Velkou Británii. Tady musíme počkat na to, aby si Britové řekli, co je ta jejich ambice,“ vysvětluje Prouza.

V zájmu skupiny by měly být i britské investice. V současnosti v Česku působí přibližně tři sta britských podniků, které zaměstnávají desetitisíce lidí. Britové se navíc řadí na přední místa mezi investory.

Čeští exportéři se obávají změn

Podle Britské obchodní komory je možné, že některé firmy rozhodnutí o investicích pozdrží. „Záležet bude na podmínkách, které si země stanoví,“ dodal Radek Špicar ze Svazu průmyslu a dopravy.

Vyhrocená situace by se zcela jistě dotkla atraktivity ČR v očích britských investorů a to by vedlo k poklesu té investiční aktivity. Dokonce i k omezení pracovních míst, které už byly vytvořené, nebo k mnohem pomalejšímu nárůstu těch nových.

Změn se obávají i čeští exportéři. Těm například hrozí nová pravidla pro dodej zboží, jako jsou třeba cla - a tedy i dražší doprava. Problémy by mohl přinést i pokles libry. Při vývozu by totiž obchodníci na prodeji zboží prodělali.

V neposlední řadě by pak odchod ostrovní země z unie mohl dopadnout i na turisty. Na to dříve upozornila Kateřina Petříčková z Asociace cestovních kanceláří a agentur.

Britové mohou obnovit víza

„Překážky by v případě brexitu mohly vzniknout v souvislosti s omezením volného pohybu osob, kdy by i čeští turisté mohli podléhat určité přihlašovací nebo dokonce vízové povinnosti,“ říká Petříčková.

Na druhé straně by ale vystoupení Británie z EU mohlo zlevnit zájezdy. Velká Británie by se totiž stala takzvanou třetí zemí a zájezdy by byly osvobozeny od daně z přidané hodnoty.

Zatím není jasné, jaká pravidla Anglie nastolí. Nastupující britská premiérka ale potvrdila, že nebude se zahájením výstupových rozhovorů s Evropskou unií spěchat. Pravděpodobný termín vidí až v příštím roce.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme