Účes hlavy státu stojí Francii 10 tisíc eur měsíčně, zjistil týdeník

Francouzský prezident François Hollande se musí vypořádat se skandálem, který vypukl poté, co satirický týdeník Le Canard enchaîné zveřejnil výši platu jeho kadeřníka. Olivier Benhamou už čtyři roky dostává ze státní kasy skoro 10 tisíc eur měsíčně, v přepočtu tedy 270 tisíc korun. Hollandův účes se na sociálních sítích stal terčem vtipů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francois Hollande

Francois Hollande | Foto: flickr.com, CC BY-NC-ND 2.0, European Council

Kadeřník má pracovní smlouvu na celé Hollandovo funkční období, za pět let si tedy přijde asi na 16 milionů korun. Podle deníku Le Monde má navíc právo i na další příspěvky, třeba na nájemné a další „rodinné výhody".

Úřad prezidenta na aféru ještě přímo nereagoval. Podle francouzského satirického deníku ale Elysejský palác výdaje zdůvodnil tím, že kadeřník začíná svůj pracovní den velmi brzy ráno a končí pozdě večer.

Časové vytížení a mlčenlivost

Olivier Benhamou navíc prezidentův účes upravuje při každém veřejném projevu, což dosvědčil i Stéphane Le Foll, socialistický politik blízký Hollandovi. „Kadeřník měl svůj vlastní salon, který kvůli práci pro prezidenta musel opustit. Chápu, že tento případ vyvolal spoustu otázek, ale jsem svědkem, že je k dispozici 24 hodin denně,“ prohlásil.

Smlouva s Elysejským palácem také zahrnuje doložku o mlčení o soukromých záležitostech hlavy státu.

Francouzi si ale na sociálních sítích pod hashtagem CoiffeurGate, tedy KadeřníkGate, z prezidenta dělají legraci. Uživatelé twitteru například navrhují způsoby, jak ušetřit tisíce eur ze státní kasy, a k příspěvkům přikládají obrázky Hollanda s oholenou hlavou nebo kulichem.

Sdílejí i fotomontáže prezidenta s účesy třeba zpěváka Eltona Johna nebo severokorejského vůdce Kim Čong-una.

Kritici Hollanda jsou naštvaní, protože se původně označoval za „člověka z lidu“. Skandál mu zhoršuje už tak pošramocenou pověst před prezidentskými volbami, které budou ve Francii příští rok.

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme