Islámský stát potvrdil zabití svého 'ministra války' Šíšáního

Radikální skupina Islámský stát potvrdila smrt jednoho ze svých vysoce postavených velitelů Umara Šíšáního. O život údajně přišel u města Širkát jižně od iráckého Mosulu. Jak poznamenala agentura Reuters, zprávu islamistů nebylo možné nezávisle ověřit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr války Islámského státu Umar Šišání

Ministr války Islámského státu Umar Šišání | Foto: zdroj: YouTube.com, video Islámského státu

Umar Šíšání se podle tiskové agentury takzvaného Islámského státu účastnil obrany proti postupující irácké armádě.

Pentagon ohlásil smrt třicetiletého rudovousého velitele už letos v březnu, kdy údajně zemřel při americkém náletu v Sýrii. Odměna vypsaná už dříve Spojenými státy na jeho hlavu byla pět milionů dolarů, tedy více než 120 milionů korun.

Arabská přezdívka Šíšání odkazuje na čečenský původ, jeho pravé jméno bylo Tarchán Batirašvili. Byl vojenským poradcem vůdce Islámského státu Abú Bakra Bagdádího a jakýmsi ministrem války.

Irácké jednotky v posledních měsících postupují směrem k Mosulu, který je největším městem stále pod nadvládou islamistů.

„Teď nás od města dělí pouhých několik kilometrů, a naši stateční vojáci město osvobodí od těch, kdo prolévali krev a pošlapávali naši historii," uvedl generál Nadžm Džabbúrí, velitel operací v provincii Ninive.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme