Nechytejte u nás pokémony, žádá Židovské muzeum v Praze. V Osvětimi hru zakázali

Polské Státní muzeum Osvětim-Březinka se ve středu přidalo k institucím po celém světě, které si nepřejí, aby se na památných místech chytaly animované postavičky pokémon. Za krajně nevhodné a necitlivé označilo hraní hry na místech spjatých s válečným utrpením také Židovské muzeum v Praze. Podle ředitele muzea Leo Pavláta ruší pietu památných míst.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Osvětimi zakazují chytat pokémony (ilustrační foto)

V Osvětimi zakazují chytat pokémony (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

„Židovské muzeum v Praze ve shodě se Státním muzeem Auschwitz-Birkenau, Muzeem holokaustu ve Washingtonu a řadou dalších paměťových institucí považuje hraní hry Pokémon Go na místech spjatých historicky či tematicky s válečným utrpením za krajně nevhodné a necitlivé, rušící pietu památných míst," uvedl v oficiálním prohlášení ředitel muzea Leo Pavlát.

„Udělá (Židovské muzeum v Praze) vše pro to, aby v jeho prostorách nemohla být tato hra provozována, a věří při tom v porozumění návštěvníků,“ stojí v dokumentu, který získal Zpravodajský web Českého rozhlasu.

Totožně o hraní Pokémon Go smýšlí také zástupci muzea v Osvětimi. Podle mluvčího je to neuctivé vůči památce obětí koncentračního tábora na mnoha různých úrovních a hraní na takovém místě je naprosto nevhodné.

Státní muzeum Osvětim-Březinka už požádalo společnost Niantic, tvůrce hry Pokémon Go, o vyloučení z herní mapy.

„Něco takového nám přijde nevhodné. Právě tady stovky a tisíce lidí trpěly: Židé, Poláci, Romové, Rusové a další jednotlivci různých národností,“ řekl agentuře AFP mluvčí muzea Pawel Sawicki.

Žádost o vyloučení z mapy hry přišla ze strany polského muzea jen den poté, co Americký památník holokaustu ve Washingtonu zveřejnil prohlášení o nevhodnosti hraní hry na místě, které připomíná oběti nacismu.

Dominika Píhová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme