Registrovaní partneři nabourávají chod celé společnosti, říká poslankyně Nytrová z ČSSD

Poslankyně Pavlína Nytrová z ČSSD ve středu ostře napadla připravovanou novelu, která by umožnila registrovaným partnerům adoptovat dítě svého protějšku. Ve sněmovně prohlásila, že "homosexuálové se budou snažit zrealizovat sex s dětmi." Homosexuální lobby si podle ní klade stále více požadavků a postupnými plíživými kroky tak nabourává chod celé společnosti. Platforma Proud podporující práva homosexuálů a dalších menšin ale takovou argumentaci odmítá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavlína Nytrová

Pavlína Nytrová | Foto: ČSSD

„V době schvalování zákona o registrovaném partnerství v roce 2006 slibovali lobbisté zákonodárcům, že nebudou mít žádné další podmínky a že nebudou chtít adoptovat děti. Po deseti letech vidíme, že sliby chyby,“ řekla Nytrová v rozhovoru pro Český rozhlas Plus.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ústavní soud otevřel lidem žijícím v registrovaných párech cestu k individuálnímu osvojení dítěte. Prospěje tato možnost i dětem? Hosté: právnička platformy Proud Adéla Horáková a poslankyně za ČSSD Pavlína Nytrová

„Oni vlastně postupnými plíživými kroky docházejí k tomu, že nabourávají chod celé společnosti,“ dodala s tím, že kritika není namířena proti homosexuálům jako takovým, ale proti adopci dětí homosexuálními páry.

Právnička platformy Proud Adéla Horáková ale podobné argumenty odmítá. Homosexuální lobby podle ní neexistuje, a nemohla tedy nic takového slíbit.

„Nikdo za skupinu, za kterou já mluvím, nic takového nesliboval. Pokud to byla podmínka, aby zákon prošel, v žádném případě by to nikdy nemohlo znamenat, že se někdo za celou skupinu gayů a leseb v celé České republice na věčnost vzdá práva žádat zrovnoprávnění," dodává Horáková.

Web poslankyně Nytrové, která homosexualitu spojila se sexem s dětmi, napadl hacker

Číst článek

Nytrová se ale prý obává rozkladu tradiční společnosti. Podle ní je zcela nepřirozené, aby páry stejného pohlaví mohly mít děti.

Jako první země na světě uzákonilo registrované partnerství osob téhož pohlaví v roce 1989 Dánsko. V roce 2001 umožnilo Nizozemsko jako první stát sňatky homosexuálních párů a zároveň adopce dětí. V Evropě mohou registrovaní partneři společně adoptovat děti také například v Belgii, Británii, Španělsku nebo skandinávských zemích. Od loňského roku mohou homosexuálové uzavřít manželský sňatek také ve všech státech USA, před tím tuto možnost zakazovalo 14 států. Český zákon o registrovaném partnerství platí od července 2006.

„Dítě má vyrůstat v rodině a rodinou je stále muž a žena, ne dva tatínkové nebo dvě maminky. Z praxe a příkladů ze západního světa vidíme, že tady tento model se naprosto začíná stírat a jde o systematický postup, jak změnit fungování společnosti právě ze strany homosexuální lobby. Je to skupina organizovaných homosexuálů,“ konstatovala Nytrová.

Postupné kroky homosexuální lobby podle ní vedou k tomu, aby byla nastolena nadvláda nad heterosexuální skupinou.

Nadvláda homosexuálů už podle ní funguje například v Kanadě, Velké Británii, Francii, Nizozemsku a skandinávských zemích.

„Nejprve se pořádají gay pochody, potom chtějí antidiskriminační zákony, protože se cítí být diskriminováni. Potom chtějí registrované partnerství, za tím následuje adopce dětí – nejprve biologického partnera, po té adopci následuje adopce dětí z dětských domovů,“ upozornila poslankyně.

Gayové a lesby ale podle Horákové nic ničit ani rozkládat nechtějí. „Rodinu, kterou tvoří muž a žena, respektujeme. Většina z nás z ní pochází a nikdo na ni žádným způsobem neútočí. Jediné, co chceme, je žít jako ostatní a nežít jako lidé druhé kategorie,“ vysvětluje právnička platformy Proud.

Nytrová nevyjadřuje postoj ČSSD. Výroky jsou v rozporu s hodnotami strany, shodují se politici

Číst článek

Průzkum - Souhlas s právy homosexuálních párů | Foto: Český rozhlas, Median

Rozdíly mezi skutečným manželstvím a manželstvím homosexuálního páru se ale podle Nytrové stírají. Děti ze vztahů, které tvoří dvě ženy nebo dva muži, mají navíc podle ní problém se sexuální identitou.

„Děti, které vzejdou z těchto vztahů, tápají ve své identitě a neví, kam vlastně patří a jak by se měly chovat – jestli jsou heterosexuálové, nebo homosexuálové,“ domnívá se Nytrová. Své názory prý opírá o známé zkušenosti ze zahraničí a studie dohledatelné na internetu.

Obecně je podle ní známé také to, že mezi homosexuály panuje vysoká promiskuita. Tento i další faktory ji prý vedou k závěru, že není vhodné, aby homosexuální páry děti vychovávaly.

Manželství gayů a leseb podporují téměř dvě třetiny Čechů, ukázal průzkum

Číst článek

„To naprosto není pravda a naprostá většina všech sociologických studií potvrzuje, že na dítě nemá žádný negativní vliv to, zda jej vychovávají dvě matky nebo dva otcové. Důležité pro to dítě je, v jakém prostředí vyrůstá – zda je to prostředí plné podpory, lásky a péče – to je jediné, co je pro to dítě důležité. Samozřejmě jsou studie, které jsou určitým způsobem zmanipulované. Je například jedna studie, za kterou byl její autor vyloučen z medicínských kruhů,“ oponuje Horáková.

Nytrová se proti takové argumentaci rázně ohradila. Už selský rozum prý člověku napovídá, že to nemůže být pravda.

Zatímco velká část západní Evropy v uplynulých letech postoupila od registrovaného partnerství k uzákonění plnoprávných stejnopohlavních sňatků, ve východní Evropě a na Balkáně přibylo zemí, které je přímo zakazují. Zvláštním hybridem se stalo Chorvatsko, kde na jedné straně zakázali manželství, ale uzákonili registrované partnerství s velmi širokými právy – např. včetně možnosti adopce.

Obrázek CC BY-SA Wikipeda

Veronika Sedláčková, Anna Jadrná, Jan Bartoněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme