Kriminalisté chtějí obžalovat muže z Mostecka za vědomé šíření viru HIV

14. červenec 2016

Kriminalisté dokončují vyšetřování případu vědomého šíření viru HIV. Toho se podle nich dopustil 47letý Zdeněk Pfeifer z Mostecka. Na případ se přišlo na základě nakaženého nezletilého chlapce. Podařilo se jim najít 23 obětí, z nich tři skutečně mají virus HIV.

Na případ se přišlo loni, kdy se na policii obrátila matka jednoho nezletilého poškozeného. Následně se u něj virus HIV potvrdil. Po výzvě ze začátku roku se kriminalistům přihlásili další svědci. Celkem vyslechli víc než 1 000 lidí.

„Nakonec těch osob, které jsme prověřovali, bylo 1 018. 384 lidí bylo prověřováno naším úřadem a 634 osob bylo rozesláno mezi další krajská ředitelství,“ vysvětluje kriminalista Pavel Záhumenský.

Uprchlý muž vyhledával svoje partnery mezi homosexuály, přičemž o svém nakažení virem HIV věděl. Celkem se podařilo kriminalistům najít 23 obětí. Tři z nich jsou skutečně virem HIV nakaženy.

Podle vyšetřovatele Milana Rychnovského jde ale o pouhou část možných obětí: „Myslím si, že jsme přišli jen na zlomek všech poškozených, protože většina poškozených se nám kvůli různým obavám neozvala.“

Podezřelého muže se zatím nepodařilo najít. Stopa vyšetřovatelů končí v Thajsku

„Adresy byly předány cestou policejního prezídia thajské královské policii k prověření. Zatím čekáme,“ dodává Pavel Záhumenský s tím, že je na muže vydaný mezinárodní zatykač.

Vyšetřovatelům už chybí pouze výslech jednoho svědka, potom chtějí spis předat s návrhem na obžalobu státnímu zástupci. Soud by se mohl proběhnout i bez hledaného muže. V případě uznání viny hrozí muži až 12 let vězení.

autor: bach
Spustit audio