Deset dopravních staveb bude možné zahájit bez nutnosti opakovat posudek EIA

Senátoři schválili zákon, který u deseti vybraných dopravních staveb řeší potíže s posudky jejich vlivu na životní prostředí. Stavět bude možné bez nutnosti posudky opakovat. Změna převede stavby do zvláštního režimu, kdy má stačit místo posudku stanovisko ministerstva životního prostředí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vše je připraveno pro uložení mostní konstrukce u pardubického nádraží

Vše je připraveno pro uložení mostní konstrukce u pardubického nádraží | Foto: Tereza Hašková

K problematice opakování posudků má obecně výhrady opoziční ODS. Nicméně nakonec i senátoři ODS řekli, že normu podpoří, protože jsou podle ní vybrané stavby pro Česko opravdu důležité. Namátkou jde například o obchvat Českých Budějovic nebo Frýdku-Místku.

Pro zákon hlasovalo 53 ze 60 přítomných senátorů napříč senátorskými kluby. Proti nebyl žádný.

V Česku čeká na zahájení několik desítek staveb, u kterých se posudky vlivu na životní prostředí ale budou muset opakovat. Je to proto, že ty posudky, které už mají, neuznává Evropská unie. Stavby je totiž získaly v době, kdy Česko ještě součástí společenství nebylo.

Dopravní stavby s výjimkou od EK | Foto: Český rozhlas

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme