Nytrová nevyjadřuje postoj ČSSD. Výroky jsou v rozporu s hodnotami strany, shodují se politici

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka se hodlá sejít se stranickou kolegyní Pavlínou Nytrovou kvůli jejím výrokům na adresu homosexuální menšiny. Sociálnědemokratická poslankyně včera ostře napadla připravovanou novelu, která by umožnila registrovaným partnerům adoptovat dítě svého protějšku. Prohlásila, že „homosexuálové se budou snažit zrealizovat sex s dětmi“. Tento i další výroky poslankyně vzbudily ohlasy mezi politiky. Zpravodajský web Českého rozhlasu zjišťoval vyjádření všech osmi členů vlády za ČSSD, reagovalo jich pět.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavlína Nytrová

Pavlína Nytrová | Foto: ČSSD

Bohuslav Sobotka, premiér

Názory a předsudky paní poslankyně Nytrové rozhodně nesdílím a paní Nytrová v tomto v žádném případě nevyjadřuje postoj a politiku ČSSD. Chci se s ní sejít, nechci, aby vystupovala takovým způsobem. Problém je, že netolerance a podobné předsudky jsou mezi lidmi ještě stále velmi rozšířené, a je s tím potřeba bojovat. Ne militantně, ne aktivisticky, ale trpělivou debatou a reálnými argumenty.

Michaela Marksová, ministryně práce a sociálních věcí

Nikomu neberu, že s oním poslaneckým návrhem nesouhlasí. Poslanců a poslankyň ČSSD s konzervativnějšími názory v této oblasti je mnoho, stejně jako našich voličů a voliček. Něco úplně jiného je ale veřejně vystoupit s opravdu nechutným, extrémně homofobním projevem, jehož obsah je v naprostém rozporu se základními sociálnědemokratickými hodnotami. Doporučovala bych paní poslankyni, aby si kromě podivných internetových zdrojů pročetla raději programové dokumenty ČSSD. Záleží ale plně na jejím svědomí, zda s těmito názory hodlá setrvat v ČSSD, či nikoli.

Registrovaní partneři nabourávají chod celé společnosti, říká poslankyně Nytrová z ČSSD

Číst článek

Jiří Dienstbier, ministr pro lidská práva

Výstup poslankyně Nytrové v Poslanecké sněmovně byl plný nesmyslů, nepodložených tvrzení a urážek. Zcela zásadně odmítám jakékoliv projevy homofobie. Každý by se měl také zamyslet nad možností, že může jít i o jeho dítě, které nemusí mít většinovou sexuální orientaci, může se rozhodnout pro registrované partnerství a chtít mít a vychovávat děti. Rovná práva takových dětí měl zajistit včera projednávaný návrh zákona.

Kateřina Valachová, ministryně školství

Osobní názor paní Nytrové nebudu komentovat. Neztotožňuji se s ním.

Lubomír Zaorálek, ministr zahraničí

Distancuji se od výroku poslankyně Nytrové. Lidé s takovými názory nepatří do ČSSD.

Ostatní členové vlády za ČSSD se buď Zpravodajskému webu Českého rozhlasu nevyjádřili, nebo výroky poslankyně Nytrové nechtěli komentovat.

Web poslankyně Nytrové, která homosexualitu spojila se sexem s dětmi, napadl hacker

Číst článek

Sociálnědemokratická poslankyně ve středu ostře napadla připravovanou novelu, která by umožnila registrovaným partnerům adoptovat dítě svého protějšku. Ve sněmovně prohlásila, že „homosexuálové se budou snažit zrealizovat sex s dětmi.“

Ve vysílání Českého rozhlasu Plus pak například řekla, že homosexuální lobby si klade stále více požadavků a postupnými plíživými kroky tak nabourává chod celé společnosti.

Ministryně Marksová už včera uvedla, že Nytrová by si „měla přestoupit do jiné strany“. Poslankyně ale sociální demokracii opustit nechce. Výzvu k odchodu by prý voliči mohli chápat jako signál, že se ČSSD zbavuje členů s jiným názorem a není demokratická. „Já rozhodně nevidím žádný důvod, proč bych měla opustit její řady," sdělila Nytrová.

Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme