'Poděkoval za dobrou obhajobu.' Rath se zbavil přidělené advokátky, vrátil se k původnímu obhájci

Pochválil ji za dobrou práci a zároveň jí sdělil, že končí. David Rath, nepravomocně odsouzený kvůli úplatkům, před blížícím se odvolacím soudem vypověděl plnou moc advokátce Marcele Ondřejové a vrací se k původnímu obhájci Romanu Jelínkovi. Ondřejovou přidělil exhejtmanovi těsně před vynesením rozsudku Krajský soud v Praze poté, co se Rath ocitl bez obhajoby.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý poslanec a exhejtman Středočeského kraje David Rath a jeho obhájkyně Marcela Ondřejová

Bývalý poslanec a exhejtman Středočeského kraje David Rath a jeho obhájkyně Marcela Ondřejová | Foto: Filip Jandourek

"Poděkoval mi za spolupráci, za dobrou obhajobu a sdělil, že dal plnou moc panu doktoru Jelínkovi," sdělila Ondřejová Zpravodajskému webu Českého rozhlasu. K výměně Rath podle ní sáhl zhruba před třemi týdny.

Advokátku soud žalovanému expolitikovi přidělil loni v květnu. Rath totiž vypověděl během vrcholícího soudního procesu plnou moc dvojici obhájců Roman Jelínek a Adam Černý. Soudci Robertu Pacovskému pak oznámil, že najal jeho strýce Michala. Ten ale soudu poslal přípis, v němž popřel, že obhajobu exhejtmana převzal.

Rath se tak ocitl bez obhájce a soud mu nakonec přidělil Ondřejovou takzvaně ex offo (z úřední moci). Tento krok oddálil vyhlášení rozsudku, protože advokátka musela nastudovat desítky tisíc stran spisu a desítky hodin odposlechů. Žalobce Petr Jirát tehdy veletoč s advokáty komentoval jako obstrukce, nyní už k případu odmítá cokoliv říct.

David Rath a Adam Černý (vpravo) | Foto: Filip Jandourek

Odvolací řízení po něm totiž převzal kolega z vrchního státního zastupitelství. "Já se k doktoru Rathovi nebudu už vůbec vyjadřovat, protože s tím nemám nic společného," odrazil Jirát dotazy.

Ondřejová však tehdy jakékoliv pochybnosti kolem svého angažmá odmítla. "Pan doktor Rath postupoval zcela v mezích zákona. Každý, kdo nemá obhájce na plnou moc, má právo na to, aby mu byl obhájce ustanoven," upozornila.

Rathovi ještě stihla sepsat odvolání pro Vrchní soud v Praze, kam se pravděpodobně na podzim případ expolitika a dalších aktérů úplatkářské kauzy přesune. Ondřejovou nemrzí, že u toho nebude. "Myslím, že jsem odvedla kus dobré práce a pan doktor Rath si je toho vědom. Obhajovala jsem ho více než rok," připomněla advokátka.

U odvolacího soudu tak po boku Ratha bude opět stát jeho původní obhájce Roman Jelínek. Jeho druhý advokát Adam Černý prý zatím o výměně netuší, v první větvi kauzy expolitika v tuto chvíli nezastupuje. "Tam byla kolegyně Ondřejová. Nevím, jestli se tam něco změnilo," uvedl Černý. Zpravodajský web Českého rozhlasu poslal otázky k rošádě s obhájci také Jelínekovi s Rathem, ani jeden z nich však na otázky nereagoval.

Státní zástupce Petr Jirát | Foto: Veronika Hlaváčová

Bývalý středočeský hejtman si před rokem vyslechl verdikt 8,5 roku vězení a propadnutí majetku v hodnotě 21 milionů korun. V roli hejtmana měl být podle obžaloby hlavou organizované skupiny, která brala úplatky ze stavebních a zdravotnických zakázek ve Středočeském kraji. Proti rozsudku se ale odvolal stejně jako žalobce Jirát, který žádá zkonfiskování veškerého Rathova majetku.

V kauze je nepravomocně odsouzeno celkem jedenáct lidí, soudce Pacovský vedle Ratha potrestal 7,5 lety Kateřinu a Petra Kottovy, kteří, jak zaznělo u soudu, byli Rathovou pravou rukou a zařizovat zmanipulované zakázky. Spolupracující obviněná, stavařka Ivana Salačová, která pomohla skupinu usvědčit, odešla s podmínkou.

Kauza David Rath | Foto: Český rozhlas

Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme