Slavily tam rodiny s dětmi, pak začal šílený křik. Utíkej, prostě utíkej, líčí svědkyně masakr v Nice

V době, kdy útočník začal včera pozdě večer s nákladním autem vjíždět do lidí na promenádě v Nice, byli poblíž i Češi. „Jediné, co jsme v tu chvíli byli schopni pochytit, byla slova o teroristickém útoku,“ vylíčila Českému rozhlasu začátek hrůzného zážitku Alžběta Pražanová. Při útoku zemřelo 84 lidí a řada dalších lidí je zraněná, přičemž někteří vážně. Podle české ambasády v Paříži Češi nejsou mezi mrtvými, ministerstvo zahraničí uvedlo, že jedna Češka má lehké zranění.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vyšetřovatelé zkoumají kamion, kterým útočník najel do slavících lidí v Nice

Vyšetřovatelé zkoumají kamion, kterým útočník najel do slavících lidí v Nice | Zdroj: ČTK

K útoku došlo kolem jedenácté hodiny večer na Anglické promenádě. Tam se lidé shromáždili, aby sledovali slavnostní ohňostroj ke Dni pádu Bastily.

„V okamžiku, kdy ty ohňostroje skončily, tak začalo poprchávat, tudíž všichni lidi se dali do pohybu. My jsme zůstali na pláži, a v tu chvíli se spustil šílený křik,“ vylíčila Alžběta Pražanová, která ve Francii pracuje v jazykové škole.

„Lidi začali ječet, křičet. Jediné, co jsme v tu chvíli byli schopni pochytit, byla slova o teroristickém útoku, tudíž všichni se dali do pohybu, ale nikdo nevěděl, kam běžet,“ popsala Pražanová v rozhovoru pro Radiožurnál.

Na pláži podle ní v té chvíli byli Francouzi i lidé z ciziny, staří lidé i rodiny s malými dětmi či s kočárky.

„Všichni začali utíkat v panice, nikdo netušil kam. Nakonec jsme se ukryli v restauraci, kde nás zabarikádovali, aniž by ale kdokoli měl samozřejmě jakékoli informace, co se děje,“ dodala Pražanová.

Utečte, řekla zpěvačka do mikrofonu

Kousek od místa útoku byla i další Češka – Jana Křížová. „Seděly jsme v klidu a míru na Anglické promenádě na baru a najednou kamarádky začaly křičet, protože zpěvačka do mikrofonu francouzsky řekla: Ihned se všichni seberte a utečte. Všichni se sebrali a všichni běželi, nikdo nevěděl kam, většina lidí nevěděla proč, ale prostě všichni utíkali,“ řekla Křížová Českému rozhlasu.

Podle Alžběty Pražanové starosta Nice před možnými teroristickými útoky varoval. „Opakovaně upozorňoval, že je možné, že Nice bude vystaveno možnosti tohohle teroristického útoku,“ poznamenala.

Stojíme za Francií, hlásí světoví politici. Soustrast vyjádřili Obama i Merkelová

Číst článek

V Nice byla při útoku i Češka Kateřina Lukešová: „Pracuji v restauraci a zhruba v půl 11 večer se u nás začali shromažďovat lidé. Nakonec se nás tam shromáždilo opravdu hodně, takže bylo jasné, že se něco děje. Čekali jsme a schovávali se asi hodinu. Viděli jsme, že venku jsou policisté a někoho hledají.“

„Dnes jsem se byla projít na pláži v Nice, skoro nikdo tam nebyl. Lidé se shromažďují akorát okolo místa neštěstí. V ulicích teď není skoro nikdo,“ dodala Lukešová.

Kvůli obavám o bezpečnost nešla včera večer na pláž česká studentka Kristýna Diatková, která je v Nice na jazykovém pobytu.

„Byla jsem v Paříži a tam je ta bezpečnost, mně přijde, daleko lepší. Tady jsem neviděla žádné ozbrojené vojáky nebo něco, proto si myslím, že bylo i tolik mrtvých. Těch útoků už bylo docela hodně a mám teď docela strach. Z toho důvodu jsem nešla,“ uvedla.

Podle Adély Pražanové jsou lidé ve městě útokem otřesení, ale drží při sobě a pomáhají si. Podle Jany Křížové, která bydlí přímo na Anglické promenádě, však nemají moc informací.

„Ta ulice je stále zavřená, ale dál nevím, co se tady děje. Moc toho nevíme a moc není provoz po městě. Myslím, že většina Francouzů dneska nikam nejde,“ dodala Jana Křížová.

Čeští politici k útoku v Nice: Jsem zhrozen, uvedl Zeman. Francie má naši solidaritu, vzkázal Sobotka

Číst článek

Teroristický útok v Nice | Foto: Český rozhlas

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme