Francouze v Turecku konzulka s předstihem varovala. Oslavy Dne pádu Bastily zrušili

Francie ve středu zrušila plánované oslavy Dne pádu Bastily ve třech tureckých městech. Až do odvolání také zavřela ambasádu v Istanbulu a generální konzulát v Ankaře, a to kvůli možným teroristickým hrozbám. Ve francouzském Nice ve čtvrtek útočník najel kamionem do slavícího davu, zabil nejméně 84 lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ankara je správní centrum Turecka

Ankara je správní centrum Turecka | Foto: Creative Commons Attribution-NonComercial 2.0 Generic, Adam Reeder

Oslavy chtěli uspořádat kromě Istanbulu a Ankary i v tureckém Izmiru.

Muriel Domenachová, francouzská konzulka v Istanbulu, zrušení odůvodnila možnými bezpečnostními hrozbami. K rozhodnutí podle ní došli ve spolupráci s tureckými autoritami.

Konzulka už předtím francouzským občanům v Turecku rozeslala e-mail, ve kterém je varovala, že mají informace o vážných hrozbách přímo v souvislosti s oslavami Dne pádu Bastily 14. července.

ONLINE: Nejméně 84 obětí útoku v Nice. Řidič kamionu najížděl do slavícího davu

Číst článek

V zemi platí bezpečnostní opatření po červnových útocích na istanbulském Atatürkově letišti. Teroristé zabili 45 lidí a další dvě stovky osob zranili. K útoku se přihlásil takzvaný Islámský stát, proti němuž v Sýrii a Iráku bojují právě i Turecko a Francie.

Útok ve francouzském městě Nice na Den pádu Bastily si vyžádal nejméně 84 obětí. Dalších až sto lidí je zraněných, z nich asi dvě desítky kriticky.

Do davu lidí oslavujících státní svátek najel večer kamion. Řidičem byl 31letý Francouz tuniského původu. Policie podle agentury Reuters muže znala, tajné služby nikoli. Policisté vyšetřují, jestli měl nějaké napojení na teroristické organizace. Žádná se k útoku zatím nepřihlásila.

Marie Horňáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme