Zastavit kamion v davu? Policisté si musí být jisti každou střelou, říká k masakru v Nice exčlen URNA

ROZHOVOR. Zmatek, panika a tisíce vyděšených lidí, mezi nimiž se řítí kamion, a málo času. Policisté zasahující během masakru v Nice se ocitli vůbec v jedné z nejtěžších možných situací. Zpravodajskému serveru Českého rozhlasu to řekl bývalý člen Útvaru rychlého nasazení a bývalý šéf SOGu, speciální protiteroristické jednotky Vojenské policie, Lumír Němec.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policisté a záchranáři zasahují po útoku v Nice

Policisté a záchranáři zasahují po útoku v Nice | Zdroj: Reuters

Jak těžké je pro policisty zastavit kamion řítící se davem lidí?
Je to velmi těžké. Ten kamion má nějakou hmotnost, takže když mu postavíte do cesty auto, převálcuje ho a jede dál. Komplikovaná je i střelba.

Podle dosavadních informací je v kabině náklaďáku 28 průstřelů, většina špatně mířených...
Střílíte zespoda nahoru do kabiny, kam nevidíte. Obrovský problém je množství lidí kolem. Střela, která nezasáhne svůj cíl, letí dál. Je dost velká pravděpodobnost, že za 100 či 150 metrů může v její cestě stát civilista, kterého zasáhne. Pří zásahu střelbou na náměstí plném lidí proti jedoucímu kamionu se musíte dostat blízko a každá rána musí být jistá. Když nezlikvidujete řidiče, pokusit se prostřílet gumy. Záleží také, co používáte za střelivo.

Pochybili tedy policisté v tomto ohledu?
Vemte si, že tam je zmatek, kolem pobíhají lidé, kamion se hýbe, střelec rozhodně nemá klidovou situaci. Pracuje pod stresem z emocí z toho, že každá jeho střela může zabít někoho nevinného. Pakliže to sypali alespoň do prostoru, kde řidič byl, udělali, co mohli.

I přesto jel náklaďák davem 2 kilometry rychlostí 50 kilometrů. Neměli ho zastavit dřív?
Dva kilometry je hodně. Ale musel bych vidět opatření na místě: kde policisté byli. Třeba si vybral místo, kde nestáli. Já jsem na té promenádě v Nice byl. Když se zaplní lidmi, odstavenými auty v ulicích, není jednoduché se dostat k místu útoku. A to i za běžného provozu, natož když je narvaná tisíci lidmi, kteří sledují ohňostroj.

Neměla ale policie zajistit především, aby kamion do lidí vůbec nenajel?
To jsou všechno spekulace z Prahy. Já jsem tam nebyl a naprosto netuším, jaká měli bezpečnostní opatření, jak to fungovalo, jestli kamion nebyl někde odstavený a najednou se rozjel nebo odněkud přijel.

Předpokládám, že vzhledem k bezpečnostní situaci po útocích v Paříži policie akci maximálně zabezpečila. Před možným útokem ostatně varoval i starosta Nice.
Opravdu se k tomu nemohu vyjádřit, protože netuším, jak to na místě vypadalo. Nerad bych spekuloval. Že se v době oslavy dostal na nábřeží plné lidí kamion, je zvláštní. Ale říkám, mohl být odstavený v garáži, na parkovišti. Je to čirá spekulace.

Jak má policie nejlépe řešit situaci, kdy kamion najede do tak velké skupiny lidí?
Musíte ji rychle vyhodnotit: jestli ho lze zastavit zátarasy a střelbou, kterou to nakonec řešili. Představte si to. Kamion vjede do lidí a první, co vás napadne: je to nějaká nehoda, zfetovaný magor, co nezvládl řízení. Až když vidíte, že jede dál a válcuje další lidi, dochází vám, že něco není v pořádku. Ujet dva kilometry padesátikilometrovou rychlostí zase tak dlouho netrvá. Je těžké to hodnotit z pohledu policistů. Než si vše uvědomí, čas letí strašně rychle.

Posily na místo dorazily za 25 minut. Je to dostatečně rychle?
Podle mě to ovlivnil nastalý zmatek. Tisíce lidí pobíhající v ulicích, panika, řev, mrtvá těla. Otázka spíše zní, kolik jich bylo na místě a jak to měli zabezpečeno. Jestliže je riziko teroristických útoků reálné a je otázka pouze kdy a kde, zabezpečení u takových masových akcí by mělo být velké.

Lumír Němec | Foto: Jana Trpišovská

V kabině policisté našli atrapy zbraní a nefunkční granáty. Co tím útočník mohl sledovat?
Naprosto nemám představu. Mohl třeba chtít, až bude auto nepojízdné, aby ho zastřelili. Mohl si vzít do ruky atrapu. Na určitou vzdálenost nejde rozeznat od skutečné zbraně a on tak mohl zemřít mučednickou smrtí. Ale to je čirá spekulace.

Je možné již nyní hovořit o teroristickém útoku, jak učinil prezident François Hollande?
Má to všechny znaky teroristického útoku v čele s hromadným zabíjením lidí. Ale o tom, jestli tam byl teroristický podtext, nebo jestli se jednalo o čin vyšinutého jedince, který nenáviděl lidi, to nejsem schopen hodnotit.

Teroristický útok v Nice | Foto: Český rozhlas

Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme