Stát zúžil výběr míst pro úložiště jaderného odpadu. Zůstaly Kraví hora a Horka

Ministerstvo průmyslu zúžilo počet vytipovaných míst pro úložiště jaderného odpadu ze sedmi na dvě. Geologické průzkumy se teď budou týkat jen lokalit Kraví hora na Žďársku a Horka pod Velkým Meziříčím. Výběr zúžilo ministerstvo kvůli protestům okolních obcí – v pěti lokalitách se starostové nebo místní obrátili i na soud.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek a ředitel Správy úložišť radioaktivních odpadů Jiří Slovák

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek a ředitel Správy úložišť radioaktivních odpadů Jiří Slovák | Zdroj: ČTK

„Předpokládáme, že vyhodnocení těchto lokalit by bylo do konce příštího roku nebo do poloviny roku 2018,“ uvedl k dvěma místům, která zůstala ve výběru, ředitel Správy úložišť radioaktivních odpadů Jiří Slovák.

„Následovat budou nové žádosti o stanovení průzkumného území, ale už pro vrtné kampaně. První vyhodnocení by mohlo být tak kolem roku 2020,“ doplnil Slovák.

Vyhořelé jaderné palivo se má ukládat zhruba půl kilometru pod zem do speciálních štol. Úložiště má začít fungovat ve vybrané lokalitě do roku 2065.

Původně stát vytipoval pro uložení jaderného odpadu vedle Kraví hory a Horky také oblast Čertovky na pomezí Ústeckého a Plzeňského kraje, lokalitu Březového potoka poblíž Horažďovic v Plzeňském kraji, Magdalény na Táborsku, Čihadla na Jindřichohradecku a také oblast Hrádku na Jihlavsku.

I o nich by se však ještě mohlo mluvit, a to pokud by se vybrané dvě lokality ukázaly být z geologického hlediska nevhodné.

„Museli bychom řešit problém, co dál. Buď se vrátit k těm pěti lokalitám, kde bude ten průzkum zmrazen, anebo se dívat kolem jaderných elektráren,“ nastínil ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD).

Zvažované lokality pro výstavbu hlubinného úložiště radioaktivního odpadu | Foto: Český rozhlas

Veronika Hlaváčová, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme