Francouzská policie řeší rozkol v elitní zásahové jednotce, velitel byl prý při pařížských útocích zbabělý

V době, kdy Francii zasáhl další teroristický útok, řeší tamní policie rozkol v jedné ze svých elitních zásahových jednotek. Masakr v Nice přišel zrovna v čase, kdy jsou francouzské policejní zásahové složky ve Francii rozštěpeny vnitřními spory.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie zabezpečuje okolí koncertního sálu Bataclan

Policie zabezpečuje okolí koncertního sálu Bataclan | Zdroj: Reuters

Část jejích příslušníků si totiž stěžovala na svého velitele a obvinila ho z nečinnosti při zásahu proti teroristům v pařížském klubu Bataclan loni v listopadu.

Skupina elitních policistů poslala anonymní dopis nejvyššímu veliteli francouzského četnictva Hubertu Bonneauovi. V něm byl označen za špatného velitele, který je podle policistů mstivý a žije ve „slonovinové věži“.

Bonneau byl v dopise také nařčen z nedostatku odvahy při zásahu v klubu Bataclan. K němu policisté v dopise píší, že byli dva kilometry od sálu připraveni proti teroristům zakročit a zastavit tak vraždění civilistů uvnitř klubu.

Přehrát

00:00 / 00:00

V době, kdy Fracii zasáhl další teroristický útok, řeší tamní policie rozkol v jedné ze svých elitních zásahových jednotek. Na otázky odpovídá Filip Nerad.

Plukovník Bonneau jim k tomu ale přesto nedal rozkaz. Z čehož jsou prý autoři dopisu šokováni a dodnes traumatizováni.

Policejní velitel Bonneau se k dopisu zatím veřejně nevyjádřil. Na jeho obranu ale vystoupili všichni vyšší důstojníci komand i šéf francouzského četnictva Denis Favier, pod kterého zásahová jednotka spadá.

GIGN sloužila prý jako rezerva

Favier nečinnost policie v Bataclanu vysvětlil tím, že v koncertní hale zasahovaly i jiné speciální síly a komando GIGN tam bylo pouze jako rezerva.

Dále prohlásil, že se Bonneau při nasazení nedopustil žádné chyby, a vyjádřil mu svou důvěru. Zároveň, stejně jako velení zásahové jednotky, odsoudil autory stížnosti.

Francouzi prý navzdory tomuto skandálu a útoku v Nice nezpochybňují schopnost speciálních jednotek zasahovat proti teroristům. Při teroristických útocích v Paříži, které se odehráli loni na podzim, přišlo dohromady o život 130 lidí a stovky dalších byly zraněny.

Filip Nerad, Ondřej Patrovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme