Badmintonista Koukal čeká na potvrzení účasti v Riu. Těším se, až si dám pivo na oslavu, říká

Naplánované to má český badmintonista Petr Koukal hezky. Na olympijských hrách v Riu de Janeiru nastoupí do svého posledního turnaje a pak ukončí kariéru. Ale má to jeden háček. Vlajkonoš české výpravy z posledních her v Londýně sice nechybí v nominaci, jenže na potvrzení svého startu od Mezinárodní badmintonové federace stále čeká.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Koukal (v červeném) během čtvrtfinálového zápasu EH s Němcem Domkem

Petr Koukal (v červeném) během čtvrtfinálového zápasu EH s Němcem Domkem | Foto: Michal Jurman

„Lhal bych, kdybych řekl, že nejsem vůbec nervózní, ale zároveň to není tak, že bych se každé ráno probouzel stresovaný tím, jestli to vyjde nebo ne,“ odmítá Petr Koukal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lhal bych, kdybych řekl, že nejsem vůbec nervózní, říká badmintonista Petr Koukal, jemuž bude účast v Riu potvrzena 18. července

Situace je sice trochu zvláštní, ale zároveň přehledná a pro Koukala celkem přívětivá. Aby se do počtu míst, které má badminton v Riu přidělené, nevešel, museli by se zranit tři hráči, kteří mají zároveň startovat ve dvouhře i čtyřhře.

„Z vlastní zkušenosti vím, že hráči na olympiádu jezdí, i když nejsou stoprocentně fit, protože je jednou za čtyři roky a je vrcholem. Že by se tři hráči zranili natolik, aby nakonec nemohli odcestovat, mi přijde téměř jako nemožné,“ říká Koukal.

Ale stát se samozřejmě může všechno, a tak český badmintonista stav svých zahraničních kolegů raději monitoruje.

„Samozřejmě sleduji, jak hrají na turnajích, jestli se jim náhodou něco nestalo. Poslední turnaj všichni zvládli. S některými z nich jsem v kontaktu a všichni mě ujišťují, že se nemusím bát. Píšu jim, ať jsou na sebe opatrní a nedělají žádné adrenalinové sporty a podobně. Věřím, že mě poslechnou,“ usmívá se Koukal.

Zdlouhavé čekání v pondělí skončí

Důležité datum je 18. července, kdy má Mezinárodní badmintonová federace vydat definitivní seznam účastníků olympijského turnaje. Případné zranění po tomto termínu už nehraje roli.

„Výrazně se mi uleví. Těším se, že si konečně dám pivo na opravdovou oslavu toho, že tam pojedu a ne toho, že by to mělo vyjít. Je to měsíc a půl, kdy skončila kvalifikace. Pak potvrdili, že udělí tři divoké karty, což byla čára přes rozpočet. Kdyby je neudělili, tak jsem tam stoprocentně a nemusím čekat. Je to zdlouhavé, ale věřím, že o to větší radost budu mít,“ doufá český badmintonista.

Samotnou olympiádu si Koukal vybojoval až na posledním turnaji v posledním možném zápase a ještě s hráčem, s nímž měl bilanci vzájemných soubojů 0:8. „Asi mi holt není přáno,“ cítí rodák z Hořovic.

V Riu se bude Koukal loučit s kariérou, a proto chce odehrát důstojný turnaj. Věří, že se představí tak, aby na svou rozlučku vzpomínal jako na své nejlepší olympijské vystoupení.

„Což by vlastně nemělo být tak těžké, protože na předchozích olympiádách se mi nedařilo tak, jak jsem si představoval. Budu spokojený, když předvedu to, na co mám. Jestli to vyjde na postup ze skupiny a někam dál, bude to bonus. Beru to pokorně, jedu jako jeden z posledních kvalifikovaných a i tomu odpovídají papírové šance. Nechci nalhávat, že jsem favorit na medaile,“ uvědomuje si Koukal.

Jan Suchan, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme