K odpovědnosti za útok v Nice se přihlásil Islámský stát, policie má další podezřelé

Takzvaný Islámský stát se přihlásil k odpovědnosti za útok ve francouzském městě Nice, při kterém řidič kamionu zabil na promenádě během oslav státního svátku nejméně 84 lidí a přes 200 zranil. Uvedla to agentura Amak napojená na islamisty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzská policie zadržela kvůli útoku v Nice další podezřelé

Francouzská policie zadržela kvůli útoku v Nice další podezřelé | Zdroj: Reuters

"Autor operace... provedené v Nice ve Francii, byl bojovník Islámského státu. Operaci provedl jako odpověď na výzvu, aby se cílem stali příslušníci zemí koalice, která bojuje proti IS," cituje Amak svůj zdroj.

Pachatelem útoku byl jednatřicetiletý Mohamed Lahouaiej Bouhlel původem z Tuniska, který žil legálně v Nice. O jeho napojení na islamisty zatím není nic známo. V hledáčku zpravodajských služeb nebyl, jeho trestní rejstřík zahrnoval pouze drobnou kriminalitu.

Pařížský prokurátor nicméně v pátek upozornil, že způsob provedení útoku odpovídal instrukcím, které bojovníkům opakovaně dávali představitelé džihádistů.

Další čtyři podezřelí

Francouzská policie zadržela v souvislosti se čtvrtečním atentátem další čtyři podezřelé. Zpravodajské agentury o tom informovaly s odvoláním na soudní a policejní zdroj. Úřady zároveň pokračují v identifikaci obětí.

Všichni čtyři zadržení byli umístěni do vazby Jejich totožnost zatím není známa. Jeden byl zatčen v pátek, další tři dnes ráno. Ve vazbě stále zůstává bývalá manželka Mohameda Lahouaieje Bouhlela, která byla zadržena také v pátek.

Vyšetřovatelé zatím nemají žádné důkazy o napojení útočníka na nějakou radikální organizaci.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme