Akvizice udělaly z Turecka atletickou velmoc, Česko 'nákupy medailí' neplánuje

Turecko se téměř ze dne na den stalo evropskou atletickou velmocí. Za bleskovým skokem mezi elitu ale nestojí žádné rapidní zlepšení tamních atletů, ani práce s mládeží, ale peníze. A tak turečtí atleti přivezli z mistrovství Evropy v Amsterdamu i díky keňským rodákům stejně cenných kovů, jako za celou předešlou historii šampionátů od roku 1934 dohromady.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Yasemin Canová

Yasemin Canová | Zdroj: Reuters

Pro dvě zlaté medaile si v nizozemské metropoli doběhla Yasemin Canová. Rodačka z Keni, minulý rok známá ještě pod jménem Vivian Jemutaiová, ovládla suverénně vytrvalecké závody na 5 a 10 kilometrů a stejnou cestu zvolil i vítěz mužské desítky Polat Kemboi Arikan, což je bývalý Paul Kipkosgei Kemboi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak se z Turecka stala atletická velmoc zjišťoval reportér ČRo Jakub Marek

„Nejsem zastánce toho, že Tureckou medaili nevybojuje ani jeden Turek. Jen jeden se aspoň narodil v Evropě, ale těžce na periferii. Ale co s tím naděláme,“ nelíbí se přesuny atletů za penězi šéftrenérovi české reprezentace Tomáši Dvořákovi.

Podobně už se na začátku 21. století stěhovali keňští atleti do bohatých států v perském zálivu, a tak je dodnes světovým rekordmanem v běhu na 3000 metrů překážek Katařan Saif Saaeed Shaheen narozený jako Stephen Cherono.

I toho si šejkové „koupili,“ aby reprezentoval jejich zem, ale Turecko šlo v posledním roce ještě dál, když má v týmu i evropské medailisty z Jamajky, Kuby a Uzbekistánu.

Šebrle zkritizoval nákupy neevropských atletů, Čechy za výkon na ME chválí

Číst článek

Regulace se strany Mezinárodní atletické federece ale nejspíš nepřijde. „Evropa je v takovém stavu, že si nemyslím, že by k něčemu takovému došlo, i kdyby se všichni sebevíc snažili. Navíc jich tam teď putují tisíce,“ naráží bývalý trojnásobný mistr světa v desetiboji na uprchlickou krizi v Turecku, kam putují z válkou zmítané sousední Sýrie obrovské masy lidí.

A protože je Keňa obrovskou zásobárnou skvělých vytrvalců, můžeme se v blízké budoucnosti dočkat přestupů i do dalších evropských zemí - což se ale pravděpodobně nebude týkat České republiky.

„K nám nechtějí. Nemáme ty tužby a v tomhle směru se nenabízíme. Z mé strany by to byl podraz vůči našim atletům,“ doplňuje Tomáš Dvořák, že rozhodně český atletický tým nechystá nakupovat sportovce podobně jak to předvádí v současnosti Turecko.

Jakub Marek, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme