Davis Cup zatím bohužel nezvládám, lituje Veselý. Proti Tsongovi nemá co ztratit

Čeští tenisté prohrávají v Třinci s Francií 1:2 na zápasy, a aby ještě postoupili do semifinále Davis Cupu, potřebují k tomu hned několik výjimečných výkonů najednou. Ze všeho nejdříve i další vítězství nad jedničkou soupeře Jo-Wilfriedem Tsongou, bez kterého by nebylo možné utkání otočit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Veselý ví, že se v neděli proti Jo-Wilfriedu Tsongovi bude muset vydat ze všech sil

Jiří Veselý ví, že se v neděli proti Jo-Wilfriedu Tsongovi bude muset vydat ze všech sil | Zdroj: ČTK

Situace je kritická. Tomáš Berdych v Davis Cupu proti Francii nereprezentuje, Radek Štěpánek už týmu ze zdravotních důvodů nepomůže a Lukáš Rosol se cítil unavený už během sobotního deblu.

Ještě větší tlak tak bude ležet na bedrech Jiřího Veselého. Týmové jedničky, která se ovšem při reprezentačních povinnostech v Třinci zatím spíš trápí.

„Pro mě je Davis Cup srdeční záležitostí, hrát za vlastní zemi je to nejvíc, co lze. Vím, že u mě hodně pracují nervy. Někdy mě svážou míň, někdy víc, ale dělám, co můžu. Zatím jsem nenašel svůj klid a pohodu k tomu, abych hrál dobrý tenis. Rozdíl v individuální kariéře a týmové soutěži je evidentní, a jak jsem našel klid ve svém týmu, v Davis Cupu jsem to zatím bohužel nezvládl,“ lituje Veselý.

Přehrát

00:00 / 00:00

Davis Cup je pro mě srdeční záležitostí. Zatím jsem ale bohužel nenašel svůj klid a pohodu k tomu, abych hrál svůj tenis, mrzí tenistu Jiřího Veselého

Přitom má v zádech životní grandslamový úspěch. Ve Wimbledonu se probojoval mezi šestnáct nejlepších hráčů.

Navíc je jedním ze tří tenistů na světě, kteří dokázali v této sezóně porazit na kurtu nejlepšího hráče planety Novaka Djokoviče. Přesto v národním týmu Veselý očekávání zatím nenaplňuje.

„Bývá nervózní, ale myslím, že si tím musí projít a nasbírat zkušenosti. Musí odehrát víc zápasů, je mu teprve 23. Lukášovi (Rosolovi – pozn. red.) se na začátku v Davis Cupu taky nedařilo a v poslední době nás zachránil. Myslím si, že to bude v pořádku,“ doufá Jaroslav Navrátil.

Veselého navíc v neděli čeká suverénně nejtěžší souboj v jeho dosavadní daviscupové kariéře. V utkání týmových jedniček vyzve Jo-Wilfrieda Tsongu, člena elitní desítky světového žebříčku.

„Myslím, že hrát proti Tsongovi nebo Pouillemu je rozdíl. S Tsongou nemám co ztratit, takže na kurt půjdu s tím, že tam nechám duši a pokusím se znovu udělat maximum. Věřím, že v neděli podám lepší výkon,“ říká Veselý.

Veselý může zlomit prokletí

I nehrající kapitán Navrátil věří, že nervy u Veselého tentokrát pracovat nebudou. Nemusel by být přikrytý tíživou dekou očekávání: „V pátek byl svázaný a doufám, že v neděli nebude, protože bude hrát proti hráči světové desítky. Myslím, že tam nechá maximum, že tam nechá duši za Českou republiku a zápas bude vyrovnaný.“

Až do zápasu v Třinci se jen párkrát v jinak hodně úspěšné éře kapitána Jaroslava Navrátila podařilo českým tenistům v daviscupovém utkání porazit hráče z elitní desítky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Českým tenistům se v Davis Cupu proti oponentům z první desítky nedaří

Na jaře 2012 zdolal Berdych v domácím prostředí na antuce v libeňské hale Srba Janka Tipsareviče, o tři roky dřív se Berdychovi i Štěpánkovi povedlo porazit Francouze Gillese Simona. Ve všech jiných duelech soupeři ze světové desítky vyhrávali.

Podle této statistiky se dá s trochou nadsázky říct, že aby teď Češi postoupili do semifinále, potřebují být během jediného víkendu skoro tak úspěšní jako za devět let dohromady.

„O to je to složitější, ale pořád je to Davis Cup. Od Tsongy všichni čekají, že vyhraje. Uvidíme, jak se s tím popere,“ říká Navrátil. Klíčový souboj Veselého startuje v Třinci s úderem třinácté hodiny.

Jaroslav Plašil, Radim Sajbot, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme