Umění napříč kontinenty. Mezi památkami UNESCO přibylo 17 staveb od Le Corbusiera

Seznam Světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO se rozšířil o 17 staveb švýcarsko-francouzského architekta Le Corbusiera. Nacházejí se na území sedmi států a vznikly v rozmezí zhruba 50 let. Podle komise stavby výjimečným způsobem obohatily moderní architekturu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Le Corbusier, Pierre Jeanneret, Villa Savoye

Le Corbusier, Pierre Jeanneret, Villa Savoye | Foto: Centre Pompidou

Podle serveru The Local bylo o zařazení Le Corbusierových staveb na seznam rozhodnuto se zpožděním. Komise totiž zasedala v Istanbulu a jednání muselo být kvůli neúspěšnému pokusu o státní převrat o den odloženo.

Jednotlivá architektonická díla stojí v Argentině, Belgii, Francii, Německu, Indii, Japonsku a Švýcarsku. Na seznamu je například komplex budov v Čandígarhu, Národní muzeum západního umění v Tokiu, klášter La Tourette nebo kaple Panny Marie na výšinách v Ronchamp.

UNESCO si cení toho, že vybraný soubor staveb „podává svědectví o vzniku nového architektonického jazyka, který se zcela rozešel s minulostí“. Stavby prý také vyhověly potřebám měnící se společnosti a přispěly k internacionalizaci architektury.

„Le Corbusierova díla jsou ústředním příspěvkem k moderní architektuře,“ okomentovala rozhodnutí organizace UNESCO švýcarská vláda. Díky zařazení na seznam světového dědictví teď budou mít stavby snazší cestu k získání prostředků na památkovou péči, upozornila agentura Reuters.

Známý architekt, vlastním jménem Charles-Édouard Jeanneret-Gris, se narodil v roce 1887 ve Švýcarsku. Od roku 1920 si nechal říkat Le Corbusier, inspirován jménem svého dědečka z matčiny strany Lecorbesierem.

V roce 1930 se stal občanem Francie, kde také v roce 1965 zemřel. Jeho tvář dnes zdobí švýcarskou desetifrankovou bankovku. Pro Le Corbusierovy stavby je charakteristický důraz na funkčnost, výrazné linie a moderní materiály jako beton, železo a sklo.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme