Nachtsareův hřbitov v Abúsíru a čeští egyptologové

16. červenec 2016

Už čtyřicet let zkoumají naši egyptologové jižní část královské pyramidové nekropole v Abúsíru. Jak tyto výzkumy probíhají, nám přiblížil egyptolog Jaromír Krejčí.

Letos na jaře pokračovali naši egyptologové v archeologickém průzkumu jižní části královské pyramidové nekropole v Abúsíru. O nejnovějších objevech ještě referovat nemohou, čekají na souhlas z egyptské strany. A tak jsme si v sobotu 16. července v Planetáriu povídali především o jejich minulé práci – a také o tom, jak archeologické výzkumy hrobek probíhají a co se děje, když výzkum skončí. Letos totiž uplyne právě 40 let od chvíle, kdy Český egyptologický ústav získal na toto území koncesi a započal se svými výzkumy, které přinesly řadu zajímavých objevů. Díky nim je egyptská historie bohatší o jména řady dosud neznámých osobností – mimo jiné královského syna Nachtsarea, hodnostáře Kakaibaefa a královny Chentkaus III.

Čtěte také

Čeští egyptologové, tehdy v osobě profesora Miroslava Vernera, získali koncesi ke zkoumání jižní části královské pyramidové nekropole v Abúsíru v roce 1976, po dokončení výzkumu hrobky vezíra Ptahšepsese, kterým svou „abúsírskou misi“ začali. V našem magazínu o tom hovořil Jaromír Krejčí z Českého egyptologického ústavu Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze, který je již 22 let koordinátorem výzkumu této části české archeologické koncese.

"Doufejme, že budeme moci jezdit do Egypta nadále, že se tam nezhorší politická situace. Zatím se zdá, že se té vojenské garnituře, která převzala moc v zemi, snad podařilo zemi uklidnit, ale je otázkou, na jak dlouho. Pro památkovou péči bude hrát roli to, jestli se do Egypta vrátí turisté. Pro člověka, který tam jede, je velmi příjemné, že tam nejsou davy turistů, ale na druhou stranu je na turismus napojeno poměrně velké množství lidí i v těch lokálních komunitách v oblasti Sakkáry a Abúsíru, ale i ve velkých centrech, Luxoru nebo Asuánu. Davy turistů nejsou dobré pro památky, ale právě ze vstupného do památek je financován provoz egyptského Ministerstva pro památky. Pouze z toho. Takže pokud Ministerstvo pro památky nebude mít peníze, aby se staralo o památky - oni si teď musí půčovat velké peníze od bank - tak to s těmi památkami nebude vypadat dobře. Takže já doufám, že turisté se vrátí," povzdechl si na závěr našeho povídání egyptolog Jaromír Krejčí.

Chcete pomoci egyptským památkám? Jeďte za nimi do Egypta.

autoři: frv , Jaromír Krejčí
Spustit audio