Nová deska Jana Spáleného vznikla na tvrzi Cuknštejn u Nových Hradů

18. červenec 2016

Zvláštní vztah má hudebník Jan Spálený k Novým Hradům, přilehlému Terčinu údolí a tvrzi Cuknštejn. Také proto tu v červenci natočil svou novou desku. „Dostal jsem od vydavatelské firmy nabídku, abych ještě jednou natočil živý koncert a mohl jsem si vybrat místo, kde to mám rád, kam se rád vracím,“ vysvětluje.

Na desce zazní průřez jeho tvorbou. „Jako si pejsek značkuje patníky, tak já si značkuji život písničkami. A dělám to vlastně od té doby, co jsem na světě. Už od konce 50. let vystupuji a něco ve mně zůstalo. Tady zahrajeme průřez z těch šedesáti let, stěžejní kousky,“ vysvětluje.

Deska bude mít název Terčino milé údolí. „Centrum je Terčino údolí, území Terezy Buquoyové, která jej dostala za svou velkou lásku, kde to mám rád, údolí, které si hýčkají Nové Hrady. Já jsem tady byl poprvé po válce, potkal jsem se tu se svým tátou jako čtyřletý chlapec za dramatických okolností, které nechci rozmazávat,“ komentuje Jan Spálený.

Živá nahrávka vznikla na nádvoří tvrze Cuknštejn. Jan Spálený vystoupil v triu se synem Filipem a s Michalem Gerou. Myslí si totiž, že koncert v intimním prostředí spojený s intimním vztahem k místu, vyžaduje i intimní hudební sestavu.

Na Novohradsko přijela také zástupkyně vydavatelství Marcela Kočandrlová. „Když jsme se bavili o tom, co by bylo možné natočit, Jan Spálený přišel s úžasným nápadem pomyslně navázat na předchozí album Panenko skákavá, které vzniklo v odsvěceném kostele ve Skokách na Karlovarsku. Byla to živá nahrávka, kde má důležitou roli genius loci toho místa. Nyní Jan Spálený přišel s tím, že léta jezdí do Nových Hradů, že je tady úžasné prostředí a že se naskytla příležitost uspořádat koncert na Cuknštejně. A protože má k tomuto místo velice specifický vztah, tak automaticky vyplynulo, že koncert nahrajeme,“ doplnila.

Album s atmosférou Novohradska by mělo vyjít v polovině září letošního roku.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.