Gottvaldová je hlavní hygieničkou Česka. Chce bojovat proti infekčním onemocněním

Úřad hlavního hygienika v pondělí převzala Eva Gottvaldová, která na ministerstvu zdravotnictví působí od roku 2007. V nové pozici se chce zaměřit například na problematiku AIDS.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hlavní hygienička Eva Gottvaldová

Hlavní hygienička Eva Gottvaldová | Foto: Filip Jandourek

Osmatřicetiletá Gottvaldová poslední čtyři roky hájila české zájmy v Bruselu. V novém úřadu zatím velké změny neplánuje.

„Mým cílem je neohrozit funkčnost chodu tohoto systému a pokračovat dále v krocích zahájených panem doktorem Valentou,“ sdělila Gottvaldová a dodala: „A potom samozřejmě kroky další – narůstající incidenci AIDS v určitých rizikových skupinách či dalších infekčních onemocnění ve vztahu k vysoké aktivitě klíšťat.“

Nová hlavní hygienička má za úkol zlepšit ovzduší na severu Moravy. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD dodal, že další prioritou je snížit množství nových případů viru HIV v Česku.

„Tempo nárůstu je velké a myslím si, že bychom na to měli zareagovat změnou strategie. Evidentně není tak účinná, jak bychom chtěli. Druhá věc je monitorace vlivu životního prostředí na lidské zdraví,“ řekl Němeček.

Do výběrového řízení na hlavního hygienika se přihlásily dvě kandidátky. Jedna z nich ale v průběhu odstoupila. Vláda proto jmenovala Gottvaldovou. Ta na postu střídá Vladimíra Valentu, který se vrací do Libereckého kraje na pozici vedoucího krajské hygieny.

Iveta Vávrová, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme