Prodloužení smlouvy na výběr mýta prověří antimonopolní úřad

Antimonopolní úřad přezkoumá prodloužení smlouvy s firmou Kapsch na provoz mýtného systému. Na rozhodnutí vlády si u úřadu stěžovalo hnutí Starostové a nezávislí (STAN), kterému vadí, že kabinet společnosti několikamiliardovou zakázku přidělil bez výběrového řízení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mýtná brána

Mýtná brána | Foto: Ondřej Jánoška

„Není možné, aby komunální politici byli kriminalizováni za banální byrokratické přestupky, a na druhou stranu tady stát zcela netransparentním způsobem zadával miliardové zakázky bez výběrového řízení. Je to něco, s čím se nemůžeme smířit a myslíme si, že stát má měřit všem stejně,“ uvedl k podnětu předseda hnutí STAN Petr Gazdík.

„V současné době máme podnět zaevidován, vyřešíme ho v řádných zákonných lhůtách,“ uvedl šéf Úřadu po ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj. Na prověření stížnosti má úřad 30 dnů, v případě zvlášť složitého případu 60 dnů.

Mýto v Česku v současnosti vybírá firma Kapsch, desetiletá smlouva na správu mýtného systému však vyprší na konci roku.

Snahu najít nového provozovatele v otevřené soutěži ministerstvo dopravy vzdalo už před časem, protože to není možné stihnout. Nějaké řešení je však bylo třeba najít, protože by jinak stát mohl přijít o příjmy až deset miliard ročně.

Vláda minulý týden schválila prodloužení smlouvy na provoz mýtného systému se společností Kapsch o tři roky, což prosazoval ministr dopravy Dan Ťok (za ANO).

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme