Británie nakoupí ponorky s jadernými nosiči, rozhodli poslanci po bouřlivé debatě

Poslanci britské Dolní sněmovny schválili modernizaci programu jaderného odstrašení Trident. Spojené království si tak za zhruba 30 miliard liber pořídí nové ponorky vybavené střelami s jadernými hlavicemi. Pro návrh hlasovalo 472 zákonodárců. 117 jich bylo proti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britská ponorka HMS Victorious nesoucí jaderné balistické rakety Trident

Britská ponorka HMS Victorious nesoucí jaderné balistické rakety Trident | Foto: flickr.com, CC BY-SA 2.0, Defence Images

Hlasování předcházela několikahodinová, místy velmi bouřlivá debata. Premiérka Theresa Mayová označila za hrubě nezodpovědné, kdyby Británie o své jediné jaderné nosiče přišla.

Mayová zdůraznila, že program Trident je významným příspěvkem k zajištění bezpečnosti obyvatel Británie.

Vůdce opoziční Labour Party Corbyn hlasoval v rozporu se stanoviskem vlastní strany a varoval před bezhlavým použitím zbraně hromadného ničení. Řada vlastních poslanců se jeho vystoupení vysmála a 138 z 231 labouristických poslanců taky hlasovalo s vládou.

Návrh odmítli zákonodárci Skotské národní strany. Její poslanec Neil Gray označil Trident za prvek odstrašení proti válkám a hrozbám minulosti.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme