Propracovaný systém dopingu v Rusku. Překvapilo mě to, říká Graclík z olympijského výboru

Nejen ruští atleti a vzpěrači, ale možná vůbec žádný sportovec z této země se neobjeví na letní olympiádě v Riu de Janeiru. Mezinárodní olympijský výbor ke zvážení zákazu startu Rusů vyzvala Světová antidopingová agentura poté, co zveřejnila zprávu své nezávislé vyšetřovací komise. Ta obvinila Rusko ze státem organizovaného dopingu. Jeho fungování zaskočilo mnohé i v Česku – například generálního ředitele Českého olympijského výboru Petra Graclíka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruští atleti trénují na halové MS zbytečně, kvůli dopingovému skandálu o účast přijdou Atletika

Ruští atleti trénují na halové MS zbytečně, kvůli dopingovému skandálu o účast přijdou Atletika | Zdroj: Reuters

Podvody, agenti tajné služby FSB, schvalování jednotlivých kroků ministerstvem sportu. Toho je více než stostránková zpráva plná.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Chlumský z Českého antidopingového výboru o pravdivosti zprávy WADA nepochybuje

A také popisů, jak mizely pozitivní antidopingové vzorky z laboratoře v Moskvě i z té na olympiádě v Soči. Systém místností, aby se daly pozitivní vzorky vynášet ven a vracely se čisté zpátky, pomáhala plánovat právě tajná služba FSB, nástupce KGB.

Hlavou kroutil i generální sekretář Českého olympijského výboru a bývalý trenér biatlonové reprezentace Petr Graclík.

„Jakým způsobem to bylo propracováno a jakým způsobem systém státem řízeného kontrolovaného dopingu v Rusku během Soči fungoval, mě osobně moc překvapilo,“ přiznal Graclík.

Rusové se brání, že WADA vycházela hlavně z výpovědí bývalého šéfa moskevské laboratoře, prý nedůvěryhodného Grigorije Rodčenkova, který se skrývá v USA. A zpráva je prý neprůkazná.

To Jan Chlumský z Českého antidopingového výboru o její pravdivosti nepochybuje. A myslí si, že by Mezinárodní olympijský výbor neměl pustit Rusy na olympiádu do Ria.

„Co se dělo v Rusku nejen posledních pět let, ale už delší dobu – a samozřejmě kromě atletiky i ve vzpírání a dalších sportech – doopravdy zasluhuje tvrdé dopady a sankce,“ komentoval Chlumský.

Mezinárodní olympijský výbor už vydal prohlášení, že je šokovaný. Další kroky by měl oznámit během úterka.

Tomáš Kohout, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme