Do Turecka jezdí méně turistů. Můžou za to teroristické útoky i špatné vztahy s Ruskem

Pokus o vojenský převrat je další ranou turismu v Turecku. Ještě předloni navštívilo zemi přes 40 milionů zahraničních turistů. Pak ale přišla ekonomická krize v Rusku, sestřelení ruské stíhačky tureckým letectvem, sebevražedný útok na hypodromu v Istanbulu a další teroristický útok na Atatürkově letišti koncem června. Oproti loňskému létu je teď v největším tureckém městě téměř liduprázdno.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Byzantský chrám Hagia Sofia. Loni tu nebylo k hnutí a turisté stáli hodinové fronty na vstup do památek, teď je tu volno

Byzantský chrám Hagia Sofia. Loni tu nebylo k hnutí a turisté stáli hodinové fronty na vstup do památek, teď je tu volno | Foto: Štěpán Macháček | Zdroj: Český rozhlas

„Vláda říká, že to turismus moc nezasáhlo, ale opak je pravdou. Jsem turistický průvodce a od ledna mám tak o 85 procent méně práce,“ popisuje Metin Koca.

Provádí po nejznámější istanbulské památce, byzantském chrámu Hagia Sofia. „Události před několika dny byly i pro nás naprosto děsivé. Sice víme, že je vláda silná, ale ještě tak ve dvě hodiny v noci jsem si říkal, jak tohle asi skončí,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do Turecka jezdí méně turistů. Můžou za to teroristické útoky i špatné vztahy s Ruskem. Na místě natáčel zpravodaj Štěpán Macháček

Metin toho teď moc nevydělá, ale sedět doma prý nemůže, protože by to byl špatný vzor pro děti. Domácnost už měsíce táhne manželka, která pracuje jako letuška.

„Výrazný úbytek turistů začal po lednovém bombovém útoku. Stalo se to přímo támhle před Modrou mešitou. Na jednu stranu turisty chápu. Když mají peníze, můžou jet kamkoli jinam. Na druhou stranu pravděpodobnost, že vás zasáhne nálož, je pořád menší, než že zemřete při dopravní nehodě,“ říká Metin.

Ještě loňské léto tu nebylo k hnutí a turisté stáli hodinové fronty na vstup do památek, teď je tu volno. K pokladně si přijdete pro lístek bez čekání.

Do Turecka jezdí méně turistů. Můžou za to teroristické útoky i špatné vztahy s Ruskem | Foto: Štěpán Macháček

Brit Chris s manželkou Pat už naplánovanou cestu rušit nechtěli a v neděli přiletěli do Istanbulu. „Přemýšlel jsem o změně, ale bylo by to příliš složité a drahé. Také jsem věděl, že se jim převrat podařilo potlačit. Britská ambasáda sice radí, aby sem lidé nejezdili, já si byl jistý, že až sem dorazíme, tak bude situace už dostatečně klidná,“ popisuje Chris.

Svého rozhodnutí prý v žádném případě nelituje a klidně vypadá i jeho žena Pat. „Sice jsem se cítila trochu nepohodlně, ale snažíme se vyhnout místům, kde je hodně lidí, a hned je to lepší,“ uzavírá britská turistka Pat.

České úřady také nedoporučují turistům cestovat do Ankary, Istanbulu a na jihovýchod Turecka. Situace v tureckých letoviscích je podle ministerstva zahraničí klidná. Česká diplomacie ale dál doporučuje zvýšenou obezřetnost.

V Turecku zůstává asi sedm tisíc Čechů a tuzemská diplomacie nemá žádné informace, že by někdo z nich chtěl ukončit zájezd předčasně.

Modrá mešita. Loni tu nebylo k hnutí a turisté stáli hodinové fronty na vstup do památek, teď je tu volno | Foto: Štěpán Macháček

Do Turecka jezdí méně turistů. Můžou za to teroristické útoky i špatné vztahy s Ruskem | Foto: Štěpán Macháček

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme