Při útoku volal 'Alláhu Akbar'. V pokoji útočníka z vlaku našla policie vlajku IS

Ručně nakreslenou vlajku Islámského státu našli podle agentury Reuters bavorští vyšetřovatelé v pokoji 17letého Afghánce, který v noci nedaleko bavorského Würzburgu zaútočil na cestující vlaku sekerou a nožem. O nálezu policie informoval bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann. K odpovědnosti za útok se přihlásil Islámský stát.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

O nálezu ručně malované vlajky Islámského státu v pokoji útočníka informoval o tom bavorský zemský ministr vnitra (ilustrační foto)

O nálezu ručně malované vlajky Islámského státu v pokoji útočníka informoval o tom bavorský zemský ministr vnitra (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Joachim Herrmann na tiskové konferenci uvedl, že se útočník mohl sám zradikalizovat. „Byl nalezen text psaný v paštštině, který byl z části psán arabským písmem a z části latinkou. To naznačuje, že může jít o někoho, kdo se v poslední době sám zradikalizoval,“ řekl s tím, že nic zatím nelze potvrdit.

Zatím neexistuje žádný náznak, že byl Afghánec napojen na širší síť islamistů. Agentura Amaq, kterou Islámský stát často využívá ke zveřejňování oficiálních prohlášení, zveřejnila zprávu o tom, že 17letý Afghánec byl jedním z bojovníků IS.

Herrmann dále řekl, že dva ze zraněných cestujících jsou v kritickém stavu. Možnost, že šlo o útok s islamistickým podtextem, je jednou z vyšetřovacích verzí od začátku. Jeden ze svědků uvedl, že mladý Afghánec při útoku zvolal: „Bůh je veliký, Alláhu Akbar.“

Bavorský ministr vnitra v noci také informoval o tom, že mladý Afghánec do Německa přišel bez rodičů jako nezletilý uprchlík. Byl údajně ubytován v okolí Würzburgu a před dvěma týdny se dostal do pěstounské rodiny.

Přátelé útočníka vyšetřovatelům řekli, že Afghánec nijak nevyčníval a vůbec se nezdál být radikální ve svých názorech. Do mešity prý chodil o svátcích, ale příliš věřícím muslimem prý nebyl.

V pondělí v noci napadl sekerou a nožem v příměstském vlaku u bavorského Würzburgu 17letý mladík původem z Afghánistánu cestující a čtyři z nich zranil. Jednu ženu potom zranil, když se snažil z místa činu uniknout. Dalších 14 lidí utrpělo šok. Policie útočníka zastřelila na útěku. Všichni ranění pocházejí z Hongkongu.

Ve vlaku u bavorského Würzburgu na cestující sekyrou útočil 17letý Afghánec. Motiv není znám

Číst článek

Podle deníku The South China Morning Post je mezi čtyřmi raněnými 62letý muž, jeho 58letá žena, dcera a její 27letý přítel. 17letý syn vyvázl bez zranění. Otec i přítel jeho dcery se podle zdroje deníku snažili celou skupiny chránit. Podle Herrmanna je jeden raněný stále v kritickém stavu.

Šéf hongkongské vlády Leung Čhung-jing už útoky v Německu odsoudil a jako doprovod rodinným příslušníkům cestujícím do Německa vyslal tým imigračních úředníků.

Zásah policie proti útočníkovi kritizovala na Twitteru německá politička ze strany zelených Renata Künastová. Podle ní měla policie pouze zabránit dalšímu útoku a ne Afghánce zastřelit. Německá policie už interní šetření zahájila. Komentář německé političky rozpoutal na sociálních sítích vlnu nevole.

Dominika Píhová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme