FOTO A VIDEO: Ve třetím vagonu vybuchla bomba. Rio se připravuje na možný teroristický útok

Brazílie zpřísnila před olympijskými hrami bezpečnostní opatření. Nejen kontroly na letištích jsou teď daleko důkladnější. Rio se navíc připravuje na možný teroristický útok, přestože úřady nemají žádné konkrétní informace o tom, že by hrozil. Na jedné stanici příměstských vlaků se tak nacvičoval zásah proti dvěma útočníkům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mezi figuranty simulace útoku byli ozbrojení teroristé, kteří se bránili a drželi rukojmí

Mezi figuranty simulace útoku byli ozbrojení teroristé, kteří se bránili a drželi rukojmí | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Po útoku v Nice se všechno ještě zpřísní. Tohle velké cvičení se ale plánovalo dlouho dopředu. Vyzkoušelo se při něm propojení policie, armády, nemocnic i všech operačních středisek v Riu.

„Navštívili jsme země, kde byly nějaké velké akce jako olympijské hry. Tady u nás v Brazílii jsme pak zavedli nejnovější protiteroristická opatření po vzoru Francie, Spojených států nebo Velké Británie," řekl vládní koordinátor pro bezpečnost při olympijských hrách Cristiano Barbosa Sampaio.

Na nástupišti se tlačí spousta vojáků, zaměstnanců drah i novinářů. Za 15 minut má na nádraží Deodoro vybuchnout v jednom z vagonů bomba.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve třetím vagonu vybuchla bomba. Rio se připravuje na možný teroristický útok. Na místě natáčel zpravodaj David Kooubek

Bomba vybuchla ve třetím vagonu, který je teď plný zraněných lidí. Z ostatních vagonů už cestující utekli.

Dva teroristé střílí na místo, odkud čekají příchod bezpečnostních složek. Vojáci se krčí za nástupištěm a připravují se na zásah proti útočníkům.

„Pro olympijské hry jsme vyhlásili žlutý stupeň výstrahy. Znamená to, že jsou v pohotovosti příslušné jednotky a všechny bezpečnostní síly jsou v bdělosti. Výstraha by se v případě nějaké hrozby mohla zvýšit na oranžový nebo červený stupeň," přiblížil Sampaio.

Simulace teroristického útoku ve vlaku u olympijského areálu Deodoro byl jeden z mnoha tréninků před srpnovými hrami.

Do města už dorazily vojenské posily z celé Brazílie a už hlídkují v ulicích. Celkem bude mít bezpečnost při olympijských hrách na starost 85 tisíc policistů, vojáků a členů soukromých ochranek.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme