Koruna je podle společnosti Roklen silně podhodnocená vůči euru i vůči dolaru

Koruna je výrazně podhodnocená, ukazuje to index síly české měny, který sestavují analytici společnosti Roklen. Euro by podle Roklen indexu síly koruny mělo mít hodnotu 18 korun 45 haléřů, a dolar dokonce jen 11 korun 62 haléře.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

české peníze, mince, koruny

české peníze, mince, koruny | Foto: Eva Odstrčilová

Podle tohoto indexu je koruna vůči euru podhodnocená téměř o třetinu a vůči americkému dolaru o víc než polovinu. Aktuální kurz české měny je 27 korun a téměř 3 haléře vůči euru a 24 korun a 40 haléřů vůči dolaru.

Index síly koruny pracuje s teorií parity kupní síly, podle které by mělo zboží stát v různých zemích stejnou cenu. V tomto případě se jedná o kategorii potravin, Roklen index by měl proto věrněji odrážet reálnou sílu tuzemské měny než například celosvětově známý Big Mac index. Ten pracuje pouze s cenami hamburgerů.

V indexu síly koruny jsou obsaženy ceny základních potravin v České republice, v eurozóně a ve Spojených státech. Tyto výsledky se zprůměrují. Základní potraviny jsou mléko, chleba, rýže, vejce, místní sýr, kuřecí prsa, hovězí, jablka, banány, pomeranče, rajčata, brambory, cibule, hlávka salátu a balená voda.

Pravdou je, že ceny jednotlivých položek ovlivňují mzdy, daně nebo preference spotřebitelů v té které zemi. Proto je index zjednodušený. Nicméně poskytuje dobrou představu o tom, jak je koruna podhodnocená.

Českou měnu drží kolem úrovně 27 korun za euro intervence České národní banky, které by měly skončit příští rok. Vedení centrální banky už ale dříve potvrdilo, že bude korunu hlídat i po uvolnění intervenčního režimu a bude se snažit předejít spekulativním obchodům na devizovém trhu, které by kurz příliš rozkolísaly.

To znamená, že bude dál například nakupovat eura a prodávat koruny. Do těchto operací centrální banka od začátku intervencí do konce letošního května investovala už 546 miliard korun.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme