Lid si přeje rychlý konec pučistů, ne je dlouhá léta živit, řekl Erdogan k trestu smrti

Soud v Ankaře dnes uvalil v souvislosti s pátečním zmařeným pokusem o puč vazbu na dalších 68 lidí. Informovala o tom státní agentura Anadolu. Prezident Recep Tayyip Erdogan v rozhovoru s americkou televizní stanicí CNN uvedl, že při pokusu o převrat jen o vlas unikl smrti. Zopakoval také ochotu podpořit znovuzavedení trestu smrti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Co když byl převrat inscenován samotným Erdoganem kvůli upevnění osobní moci a možnosti fyzicky likvidovat opozici v zemi?

Co když byl převrat inscenován samotným Erdoganem kvůli upevnění osobní moci a možnosti fyzicky likvidovat opozici v zemi? | Zdroj: ČTK

Ve vazbě skončili příslušníci armády a studenti, kteří čelí obvinění z porušení ústavy, členství v teroristické organizaci či úmyslného zabití. Hrozí jim až doživotní vězení, uvedla Anadolu. Jednadvacet dalších zadržených úřady dnes propustily, nadále jsou ale pod policejním dohledem.

Prezident Erdogan v rozhovoru poskytnutém CNN uvedl, že pučisté v pátek vtrhli do hotelu, kde pobýval na dovolené se svou rodinou, a zabili dva z jeho osobních strážců. „Kdybych tam zůstal o deset patnáct minut déle, tak by mě buď zabili, nebo zajali,“ řekl.

Generál Öztürk se přiznal k plánování puče, tvrdí státní média. Soukromá to popřela

Číst článek

Erdogan pobýval v době začátku pátečního pokusu o vojenský převrat na dovolené v letovisku Marmaris u Egejského moře. Po několika hodinách pod kontrolou pučistů se podle prezidenta podařilo silám věrným turecké vládě získat pod kontrolu Atatürkovo mezinárodní letiště. Erdogan následně do metropole mezi Evropou a Asií přiletěl. Na letišti ho údajně přivítalo kolem 10 tisíc příznivců.

Bývalý turecký generál letectva Akin Öztürk (vpředu uprostřed) je po neúspěšném převratu zadržován na policejním velitelství v Ankaře | Foto: ČTK/AP

Obnovení trestu smrti

V rozhovoru poskytnutém CNN turecký prezident znovu zdůraznil, že je ochoten obnovit v zemi trest smrti, pokud se na tom shodne ústavní většina v parlamentu. Turecký lid si podle něj přeje „rychlý konec“, a ne účastníky zmařeného puče „držet dlouhá léta ve vězení a živit“.

Poslední poprava se v Turecku uskutečnila v roce 1984, nejvyšší trest byl zrušen v roce 2004 v rámci snahy Ankary o vstup do Evropské unie. Brusel již Turecko varoval, že hrdelní trest je neslučitelný s členstvím v EU.

Turecko podle CNN v nadcházejících dnech oficiálně požádá USA o vydání duchovního Fethullaha Gülena, který je podle Erdogana strůjcem pátečního pokusu o převrat. Dosud tak prý prezident učinil jen neformálně v rozhovoru s prezidentem Barackem Obamou.

Gülen, který dlouhodobě žije v exilu v USA, jakýkoli podíl na puči odmítá. Existuje podle něj možnost, že ho Erdogan zinscenoval, aby si upevnil moc v zemi. Podle tureckého prezidenta Ankara požádá o vydání Gülenových spolupracovníků i řadu dalších zemí v Evropě a Africe.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme