Kadeřník chce nechat zánik členství Británie v EU posoudit parlamentem

Proces britského odcházení z Evropské unie by mohlo výrazně ovlivnit rozhodnutí londýnského vrchního soudu. Ten dnes začal projednávat případ britského občana, který se domáhá toho, aby článek 50 Lisabonské smlouvy o zániku unijního členství musel odsouhlasit parlament. Vládní právník před soudem s odkazem na prohlášení premiérky Theresy Mayové uvedl, že Velká Británie zřejmě do konce letošního roku o vystoupení z Evropské unie nepožádá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kdo a kdy aktivuje v Británii článek 50 Lisabonské smlouvy o zániku unijního členství? Rozhoduje o tom londýnský soud

Kdo a kdy aktivuje v Británii článek 50 Lisabonské smlouvy o zániku unijního členství? Rozhoduje o tom londýnský soud | Zdroj: Reuters

Načasování brexitu leží na srdci britskému kadeřníkovi jménem Deir dos Santos, který má pocit, že by aktivaci zmiňovaného článku 50 měl posvětit jedině a pouze britský parlament, a nikoli pouze předsedkyně vlády Theresa Mayová.

Vrchní soud má na stole velmi podobný případ, kdy skupinu britských občanů, kteří si nepřejí odchod země z Evropské unie, zastupuje známá právní kancelář Mishcon de Reya. Podle deníku Guardian je možné, že vrchní soud dnes spojí oba případy v jeden.

Dos Santos argumentuje tím, že britské referendum má pouze poradní charakter, že není právně závazné a že vláda Jejího Veličenstva nemá za povinnost se výsledkem plebiscitu řídit. Jak David Cameron, tak jeho nástupkyně v čele britské vlády Theresa Mayová vycházeli z toho, že aktivace článku 50 nepodléhá autorizaci parlamentu. Protože kabinet s tímto krokem nespěchá, vrchní soud by mohl případ plně projednat a neuchylovat se ke zrychlenému řízení.

Santos tvrdí, že nezpochybňuje výsledek referenda ani se nesnaží brexitu zabránit. Po zveřejnění své identity se na internetu stal podle Guardianu terčem šikany zastánců odchodu Británie z EU.

Britská vláda s odchodem z EU nespěchá

Velká Británie zřejmě do konce letošního roku nepožádá o vystoupení z Evropské unie. Před londýnským vrchním soudem to prohlásil vládní právník s odkazem na prohlášení premiérky Theresy Mayové. Zároveň ale naznačil, že názor vlády se může změnit.

Premiérka Mayová naposledy v pátek prohlásila, že „nebude aktivovat článek 50, dokud nebude existovat celobritský postoj a nebudou jasné cíle pro vyjednávání se zbytkem Evropské unie.“

Theresa Mayová upřesnila, že se do debaty kolem článku 50 plně zapojí skotská regionální vláda, a ta si, jak známo, odchod z Evropské unie velmi nepřeje. Z tohoto úhlu pohledu se rýsuje dost velké zdržení.

Naproti tomu nový ministr pro brexit David Davis chce článek 50 aktivovat na konci roku nebo na začátku roku příštího. Kabinet už prý také přijal první kroky k co nejrychlejšímu dojednání smluv o volném obchodu s asi tuctem důležitých zemí.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme