Pracovníci ve školství si zřejmě finančně polepší už od září, rozhodne o tom vláda

Pracovníci ve školství si zřejmě od září platově polepší. Původně se přitom měly mzdy učitelů a nepedagogických pracovníků ve školství zvyšovat až od ledna. Učitelům by se měl tarif zvednout o šest procent a nepedagogickým pracovníkům o čtyři.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve škole (ilustrační foto)

Ve škole (ilustrační foto) | Foto: European Commission Audiovisual service

Růst platů ve školství už od září by vláda měla projednat příští týden. Počítají s tím jak ministryně školství Kateřina Valachová z ČSSD, tak ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

„Co se týká navýšení o avizovaných šest procent do tarifů, chci informovat, že by se jednalo o navýšení v platových třídách, které jsou nejčastější pro učitele a učitelky, to znamená 11 a 12, o zhruba 1300 korun v případě začínajících učitelů s praxí do šesti let. U těch dlouho sloužících by se jednalo o zhruba 1500 až 1600 korun,“ uvedla Valachová.

Učitelé možná dostanou vyšší platy už v září, naznačili Valachová i Babiš

Číst článek

Od září chystá ministryně školství ještě jednu změnu. Konkrétně tu, aby se mladým učitelům a učitelkám přidávalo rychleji. Plat by se jim měl zvyšovat už po dvou letech praxe, ne až po šesti. Ministerstvo tak chce udržet ve školách mladé vyučující.

Na vyšší platy dá ministerstvo financí potřebné 2,5 miliardy korun ze státního rozpočtu.

„Ušetřili jsme 7 miliard v obsluze státního dluhu v roce 2016, takže z těch peněz, pokud to vláda odsouhlasí, můžeme vyčlenit peníze, že by pedagogové i nepedagogové v regionálním školství a možná i část vysokoškolských učitelů dostali navýšení platů,“ řekl ministr financí Andrej Babiš.

Kromě učitelů by platy měly růst i ostatním pracovníkům ve veřejné sféře. Zřejmě ale až od příštího roku. Od ledna mají dostat přidáno například zdravotníci nebo zaměstnanci v kultuře.

Průměrná měsíční mzda / plat učitele regionálního školství (ZŠ, VOŠ a SŠ) | Foto: Český rozhlas

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme