Ať mohou zůstat, žádá garanci pro zahraniční pracovníky v britském zdravotnictví šéf NHS

Zahraniční pracovníci v britském zdravotnictví by měli dostat ujištění, že budou smět zůstat ve Spojeném království. K poskytnutí takové garance vyzval londýnskou vládu šéf ostrovního systému bezplatné zdravotnické péče NHS Simon Stevens. Nová premiérka Theresa Mayová chce záruky pro unijní občany spojit s obdobným krokem evropských států.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nemocniční chodba (ilustrační foto)

Nemocniční chodba (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Simon Stevens pro Telegraph zdůraznil, že britské zdravotnictví závisí na oddaných profesionálech ze zahraničí. Podle něj by vládní garance, že budou smět zůstat v Británii na neurčito, měli dostat nejen unijní občané, ale paušálně všichni cizinci, kteří teď pro NHS pracují.

Podle statistiky z roku 2014 je "nebritského" původu čtvrtina všech lékařů a asi 13,5 procenta sester. V některých regionech je podíl ještě podstatně vyšší.

I kdyby Británie po odchodu z EU zavedla pro imigranty tzv. australský bodový systém, lékaři a sestry budou podle Stevense stále představovat nejžádanější přistěhovalce. Proto na poskytnutí okamžitých garancí není z pohledu vlády podle šéfa NHS nic sporného.

Kadeřník chce nechat zánik členství Británie v EU posoudit parlamentem

Číst článek

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme