V Česku chybí až 20 tisíc IT specialistů. I přesto, že pozice patří mezi nejlépe placené

Českým firmám chybí podle posledního průzkumu společnosti Grafton Recruitment až 20 tisíc IT specialistů. A to i přesto, že specializované vysoké školy ročně absolvuje přes dva a půl tisíce lidí. Nedostatek počítačových specialistů ale není jen problém Česka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Programování. Ilustrační foto.

Programování. Ilustrační foto. | Foto: Fotobanka Pixabay

Firmy nejvíc hledají zkušené JAVA vývojáře, pokročilé programátory, network inženýry nebo třeba aplikační specialisty. S nadsázkou řečeno ale všechny, kteří umí s počítači.

IT specialisté patří mezi nejlépe placené pozice, i když se jejich mzdy v rámci celé republiky liší, a to až o 150 procent. Třeba zkušený JAVA vývojář si v Hradci může přijít na 40 tisíc korun, v Praze dokonce i na 100 tisíc korun.

Podobné jsou rozdíly i na dalších pozicích - třeba network inženýr, který se stará o provoz a údržbu počítačové sítě ve firmách, si v Praze vydělá v průměru 80 tisíc, v Ostravě o 20 tisíc míň a v Brně o dalších 5 tisíc míň. A právě Brno se s nedostatkem IT specialistů potýká nejvíc z celého Česka.

„Vzniká tam spousta zajímavých projektů, řada firem tam přesouvala své pobočky, je tam Technická univerzita - to je pravděpodobně lákalo. Ale v tuto chvíli je již v Brně počet otevřených příležitostí na počet dostupných vývojářů výrazně vyšší než v celém zbytku republiky. Takže obsazovat tam pozice, snažit se tam sehnat ajťáka, je nejtěžší v celé zemi,“ potvrzuje Tomáš Ervín Dombrovský z Jobs.cz.

Studenty technické obory stále příliš netáhnou

Za nedostatkem počítačových odborníků stojí podle personalistů digitalizace ekonomiky, ale i malý zájem o technické obory ze strany studentů.

„Ti lidé o to nemají takový zájem třeba právě proto, že je nikdo nevyučuje matematiku takovým způsobem, aby je zajímala a bavila. Samozřejmě je nezbytně nutné, aby měli matematiku v krvi, protože ČVUT bez matematického backgroundu studovat nepůjdete,“ říká Jitka Součková, marketingová manažerka společnosti Grafton Recriutment.

„Proto by bylo dobré, aby se české školství začalo vážně zabývat tím, aby vycházelo více technicky vzdělaných lidí, a naopak méně humanitně vzdělaných,“ dodává.

IT specialisté ale chybí i firmám v Německu, Rakousku, Nizozemsku nebo třeba Dánsku. Podle personální agentury AC jobs chybí v celé Evropě už teď až 700 tisíc IT specialistů, v roce 2020 by jich firmy mohly potřebovat dokonce ještě o 100 tisíc víc.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme