Virus zika je pro sportovce dobrá výmluva, mrzí kajakáře Prskavce. Sám by Rio za nic nevyměnil

V Riu strávil za poslední rok možná nejvíc času ze všech českých sportovců. Na soustředěních a testovacích závodech pobyl vodní slalomář Jiří Prskavec dohromady dva měsíce. A komára prý viděl za celou dobu jednoho. Proto nechápe omluvenky Tomáše Berdycha, Karolíny Plíškové ani dalších elitních tenistů a golfistů kvůli obavám z viru zika.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Prskavec

Jiří Prskavec | Foto: Jan Homolka

„Myslím, že je to věc, která přišla v dobrý čas. A je to dobrá výmluva, proč na olympiádu nejet. Rozhodně si nemyslím, že je to jenom z obavy z viru zika. Podle mě je šance, že se virem nakazím, asi taková, jako by mě v Česku kousla zmije,“ vysvětluje kajakář Jiří Prskavec.

Přehrát

00:00 / 00:00

Olympiáda v Riu je pro Jiřího Prskavce absolutním vrcholem, virus zika ho neodradí

To, že na vlastní oči viděl - nebo lépe řečeno neviděl - brazilské komáry, ale není jediný důvod, proč Jiří Prskavec o vynechání olympijských her vůbec neuvažoval.

„I kdyby ta šance, že se nakazím, byla fakt obrovská, tak stejně pojedu. Je to můj velký sen a je to možná jednou za život. Pro sportovce jako tenisty nebo golfisty neznamená olympiáda zdaleka tolik. Soustředí se na svoje velké turnaje. Kdyby pro ně byla stejně vysoko, jako je pro nás, tak by ji jen kvůli viru zika nevynechali,“ tvrdí úřadující mistr světa i Evropy ve vodním slalomu o těch, kteří patří mezi špičku na planetě v jiných sportech.

Z olympijského programu by ale golf ani tenis nevyřazoval, jak by to rád udělal například s fotbalem kvůli tomu, že v něm na hrách nestartují ti nejlepší.

„To jsou hodně oblíbené masové sporty a já věřím, že si diváky najdou. Ve chvíli, kdy olympijský vítěz bude mít stejnou radost jako po vítězství na nějakém velkém turnaji, tak sem ten sport asi patří. Pro nás je to opravdu nejvíc, čtyři roky se na to připravujeme. A když oni vynechají kvůli viru zika, když je ta hrozba maličkatá, tak mě to mrzí,“ říká na závěr kajakář Jiří Prskavec.

Jan Suchan, Stanislav Zbyněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme