Špičky policie přiznaly: Změny se dotknou živé kauzy. Od začátku lhali, zlobí se Šlachta

ROZHOVOR. Vedení policie poprvé přiznalo, že nově vznikající Národní centrála proti organizovanému zločinu nebude moct vyšetřovat kauzu Bereta týkající se úniků ze živých spisů. Z podkladů pro vládu to vyčetla ČTK. Dosud přitom policejní špičky podobný scénář odmítaly. Podle bývalého ředitele ÚOOZ Roberta Šlachty, kritika změn v policii, jde o jasný důkaz, že architekti slučování protimafiánského a protikorupčního útvaru lhali. "Povede to jen k utlumení vyšetřování," řekl Šlachta v rozhovoru pro Zpravodajský web Českého rozhlasu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odstupující šéf ÚOOZ Robert Šlachta

Odstupující šéf ÚOOZ Robert Šlachta | Foto: Filip Jandourek

V kauze Bereta čelí obvinění detektiv protikorupční policie Radek Holub, bývalý policista Igor Gáborík a celník Pavel Šíma. Podle policie měli zjišťovat a vynášet informace z vyšetřování živých kauz, například Nemocnice Na Homolce. Případ byl delegován na ÚOOZ, tehny ještě pod vedením Šlachty, i když podle obecné příslušnosti spadal pod Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS).

Ve vládních materiálech k novému policejnímu útvaru - Národní centrále proti organizovanému zločinu -, který vznikne od 1. srpna, jsou zmíněné tři varianty, jak by mohlo vyšetřování kauzy pokračovat. „Ve všech variantách je zabezpečen mechanismus, podle kterého bude umožněno, aby na kauze i nadále pracovali ti zpracovatelé, kteří ji řeší v současnosti," stojí v podkladech. Vznik nové centrály hájil policejní prezident Tomáš Tuhý, jeho náměstek Zdeněk Laube a ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD. Od začátku ji naopak kritizoval bývalý šéf protimafiánského úřadu Šlachta.

Co si myslíte o tom, že nová centrála nebude moct kauzu Bereta vyšetřovat?
Od začátku říkám, že to, co se děje, je normální prasárna a nesmysl. Bereta je jen střípek. Když si vezmete jejich měsíc stará prohlášení, že se to v žádném případě nedotkne žádných živých kauz... Zrovna této kauzy se to ale dotkne naprosto jasně.

Národní centrála proti zločinu nebude řešit jednu živou kauzu, o ní rozhodnou žalobci

Číst článek

Podle plánů případ převezme buď inspekce, nebo jiný policejní útvar, nebo trestní řízení povede státní zástupce. Může jedna z těchto alternativ fungovat?
Jak by to mohl prověřovat GIBS nebo jiný policejní orgán, když na tom ti lidé dělali tři roky? Představte si, jak by to vypadalo. Povede to jen k utlumení vyšetřování.

V šetření kauzy ale budou pokračovat lidé, kteří stáli na začátku. Není to dostatečná garance?
Jestli mně něco vyčítali, tak že děláme nepříslušné věci. Pokud dají zpracovatele na jiný útvar, bude potom dělat nepříslušné věci? To je naprosto stejné a je to zhovadilost.

Může potkat podobný osud i jiné případy?
Těch kauz a činností tam bude mnohem víc. Nová centrála je naprosto nesmyslná a dotýká se živých kauz. Teď to vidíte jednoznačně.

Zpět ke kauze úniků, podle vás není pravda, že jejího vyšetřování se změny nedotknou?
Taky tvrdili, že se to nedotkne žádné živé kauzy. Stačí, aby lidi dali pod jiný útvar a budou vyšetřovat pod jinou hlavičkou? Jak se ti lidé mají cítit, když byli pod ÚOOZ a nyní skončí úplně na jiném útvaru? Jakou budou mít budoucnost? Baví se někdo o jejich budoucnosti? A to není jen o této kauze, problémů je tam mnohem více, jen teď vyplul jeden případ.

Věříte, že se kauzu Bereta podaří i přes to dotáhnout do zdárného konce a neskončí fiaskem?
Pro mě je garance doktorka Bradáčová (vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, pod jejíž zastupitelství případ spadá), která udělá všechno pro to, aby k ničemu podobnému nedošlo. Jejich proklamace, že se to nemá dotknout ničeho, byla lež. Teď vidíte, že tvůrci tohoto nesmyslného projektu lhali. Nikdo se nedívá na pohled řadových policistů. Řekněte mi, co je na tom systémového?

Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme