Chátrající klášter v Prostějově může nabídnout domov lidem s roztroušenou sklerózou

20. červenec 2016

Původně v něm sídlila nemocnice, později domov důchodců. Areál kláštera Milosrdných bratří v Prostějově posledních deset let jen chátrá. Využití pro něj teď našla olomoucká arcidiecézní charita. Chce tam vybudovat Domov pro lidi s roztroušenou sklerózou. Druhý v republice.

„V tom stadiu, kdy je ta nemoc nejhorší, si nejsou pacienti schopni odehnat mouchu z obličeje,“ říká o lidech s roztroušenou sklerózou ředitel arcidiecézní charity Václav Keprt.

„Jsou stoprocentně odkázáni na 24hodinovou pomoc. Proto tomu musí odpovídat i to zařízení. Musí tady být ta tehchnika, která ten provoz umožňuje,“ doplňuje.

Právě pacientům s onemocněním nervového systému by měl do budoucna sloužit bývalý klášter milosrdných bratří v Prostějově.

„Tady je opravdu velmi cenné to, že je v centru města a zároveň je tady dostatek prostoru pro intimitu, soukromí, klid a ticho,“ říká Keprt.

Nabídnout má garsonky pro trvalé bydlení pacientů, možnost naučit se starat o nemocné příbuzné i odlehčovací službu. 250 let starý areál ale potřebuje kompletní rekonstrukci.

„Tolik, kolik je ten objekt starý, tolik bude potřebovat na dostavbu a rekonstrukci. Od statického zajištění, odvlhčení zdiva, izolací, po totální rekonstrukci všech sítí a rozvodů, elektriky a vzduchotechniky.“

Prostory bývalého kláštera Milosrdných bratří v Prostějově

Projekt má na starosti manažer Jindřich Suchánek: „Ti, co budou mít trvalý pobyt, budou po jednom s možností přistýlky. Když za nimi přijede rodinný příslušník, může u nich bydlet. Ti, kteří budou na delších zdravotních pobytech, například tři měsíce, budou také po jednom, maximálně po dvou. Stejně tak tomu bude u odlehčovací služby. Nechceme nikam nacpat tři a více lidí.“

Velká zahrada v areálu má pak do budoucna sloužit i veřejnosti.

Prostory bývalého kláštera Milosrdných bratří v Prostějově
autor: mot
Spustit audio