WikiLeaks zveřejnil tisíce e-mailů turecké vládní strany. Stát stránky zablokoval

Server WikiLeaks uveřejnil téměř 300 tisíc e-mailů, které údajně pocházejí z domény turecké vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP). Dokumenty prý organizace získala týden před pátečním pokusem o vojenský puč, se kterým prý ale nesouvisejí. Turecký regulátor internetu záhy stránky WikiLeaks v zemi zablokoval.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turecký premiér Binali Yildirim (na fotce) se s izraelským protějškem Benjaminem Netanjahuem dohodl na normalizaci vztahů zemí

Turecký premiér Binali Yildirim (na fotce) se s izraelským protějškem Benjaminem Netanjahuem dohodl na normalizaci vztahů zemí | Zdroj: Reuters

Turecká vládní strana AKP je velmi blízká prezidentovi Recepu Tayyipu Erdoganovi. Nejnovější zveřejněný e-mail pochází z počátku července a nejstarší z roku 2010.

WikiLeaks ale píše, že přesně 294 548 e-mailů je jen první částí z celé série. Zatím tedy zveřejnila jen dokumenty od písmene A do I.

Společnost WikiLeaks uvádí, že dokumenty uveřejnila v reakci na rozsáhlé čistky v armádě, justici a školství, ke kterým Ankara přistoupila právě po zmařeném puči.

Projekt WikiLeaks vznikl v roce 2006 a od začátku se zaměřoval na zveřejňování tajných vládních dokumentů.

Velký rozruch způsobil v roce 2010, kdy zpřístupnil tajné americké dokumenty o válce v Iráku nebo v Afghánistánu. WikiLeaks zveřejnil na čtvrt milionů tajných dokumentů, které mapují fungování americké diplomacie od roku 1966 až do února 2010.

„Vyšetřujeme 9322 osob. Některé z nich jsou ve vazbě, jiné jsou zajaté. Další jsou pod právním dohledem a některé na svobodě. 80 jsme jich po výslechu propustili," uvedl turecký vicepremiér Numan Kurtulmuş.

Mezi zadrženými pučisty jsou v Turecku také dva turečtí piloti, kteří na konci listopadu sestřelili ruskou stíhačku u syrských hranic. Zatčeno bylo podle státní agentury Anadolu také 103 generálů a admirálů, tedy třetina velitelů s hodností generála v turecké armádě. Turecké úřady zadržely kvůli pokusu o převrat i více než šest tisíc vojáků.

Úřady vydaly zatykače až na tři tisíce soudců a prokurátorů. V celé zemi pak bylo podle bezpečnostních zdrojů odvoláno osm tisíc policistů a své funkce muselo opustit také asi 1500 úředníků ministerstva financí.

V Turecku bylo zadrženo více než sedm tisíc lidí a byly vydány zatykače až na tři tisíce soudců a prokurátorů. Vláda také zakázala vykonávat práci 21 tisíc učitelů a odebrala licence 25 televizním a rozhlasovým stanicím.

Anna Jadrná, Lukáš Matoška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme