Policisté v Ostravě zastřelili muže při vystěhování. Na exekutora a ženu pálil z automatické pušky

V Ostravě-Hrušově se ve středu dopoledne ozvala střelba. Šedesátiletý muž se bránil soudnímu vystěhování. Postřelil při tom exekutora a jednu ženu, která ho doprovázela. Policisté, kteří u vystěhování zajišťovali bezpečnost, poté útočníka zastřelili. Oba zranění jsou v nemocnici, ale mimo ohrožení života.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policisté v Ostravě, kde jejich kolegové zastřelili dlužníka, který předtím postřelil exekutora

Policisté v Ostravě, kde jejich kolegové zastřelili dlužníka, který předtím postřelil exekutora | Zdroj: ČTK

Útočník střílel podle policie z automatické pušky. Na zbraň navíc neměl povolení.

„Nevylučujeme, že mohl být ozbrojen i dalšími zbraněmi. V současné době to ale nemohu potvrdit, ani vyvrátit. Nebyl držitelem žádného oprávnění k držení střelných zbraní, ani v minulosti,“ uvedl náměstek krajského policejního ředitele Radim Wita.

Pachatel podle něj neměl žádný záznam v trestním rejstříku. Dodal také, že nešlo o policistu. Konkrétnější být ale nechtěl. Na dotaz novinářů, zda útočník nebyl bývalým policistou nebo příslušníkem bezpečnostních složek, neodpověděl.

„Jeho profesní minulost nemá s největší pravděpodobností žádný vztah k prověřovanému trestnému činu,“ dodal.

S exekutorem šli na místo podle něj celkem tři policisté. „Byli přivoláni exekutorem na místo k zajištění bezpečnosti ještě před střelbou,“ popsal Wita bez dalších podrobností.

Policisté nyní pátrají po dalším muži, možná synovi zastřeleného, který z místa utekl. Mohl by být ozbrojený. „Máme informaci, že na místě trestného činu se nacházela ještě další osoba. Pátráme po ní jako po svědkovi,“ oznámil Wita.

Podle Jindřišky Bitové, která bydlí nedaleko místa střelby, byl zastřelený konfliktní člověk. „Neměl rád lidi, s každým se jenom přel," popsala Bitová.

Policisté v Ostravě, kde jejich kolegové zastřelili dlužníka, který předtím postřelil exekutora | Foto: ČTK

Postřeleného exekutora a ženu převezli záchranáři do nemocnice. Oba utrpěli střelné zranění na noze v oblasti bérce.

„Převezeni byli na urgentní příjem Fakultní nemocnice Ostrava. Jejich stav záchranáři hodnotí jako středně těžký až závažný, nebyli ale v bezprostředním ohrožení života," řekl mluvčí moravskoslezských záchranářů Ladislav Lang.

Náměstek pro léčebnou péči Josef Srovnal z Fakultní nemocnice Ostrava kolem poledne řekl, že oba zranění jsou na operačním sále.

„U té ženy jde o lehké zranění, tam je předpoklad, že po tom ošetření půjde na standardní oddělení traumacentra. U muže je zranění vážnější, ale ne život ohrožující," oznámil Srovnal. Muž proto bude na jednotce intenzivní péče.

Podle mluvčího Exekutorské komory Petra Vorlíčka se exekutoři s konflikty setkávají poměrně často, i když nemají takové následky.

„Vykonavatelé, kteří chodí po exekucích do domácností, mají zaměstnání, řekněme, velmi neoblíbené a lidmi nepříliš ceněné," konstatoval Vorlíček.

Prezidentka Exekutorské komory Pavla Fučíková po střelbě v Ostravě upozornila, že protiexekutorské nálady ve společnosti sílí. Obávají se prý o svou bezpečnost.

Policisté v Ostravě, kde jejich kolegové zastřelili dlužníka, který předtím postřelil exekutora | Foto: ČTK

ČTK, ČRo, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme