Británie se vzdává předsednictví EU, plánované bylo na druhou polovinu 2017

Británie se vzdává svého plánovaného předsednictví Evropské unie ve druhé polovině příštího roku. Podle agentury PA, která se odvolává na britskou vládu, o tom dnes informovala premiérka Theresa Mayová šéfa Evropské rady Donalda Tuska.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britská ministerská předsedkyně Theresa Mayová letos 50. článek  Lisabonské smlouvy neaktivuje (ilustrační foto)

Britská ministerská předsedkyně Theresa Mayová letos 50. článek Lisabonské smlouvy neaktivuje (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Tato zpráva z Downing street 10 přišla v době, kdy se ministerská předsedkyně připravuje na svou první zahraniční cestu, která ji odpoledne zavede do Berlína. Tam se sejde s kancléřkou Angelou Merkelovou. Poté má ve čtvrtek naplánované jednání v Paříži s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem.

Podle dobře informovaných bruselských diplomatů je velmi pravděpodobné, že místo Britů se na půl roku předsednické role ujme Belgie. Má to praktické důvody, neboť v Bruselu, kde se koná řada obvyklých unijních jednání, už existuje potřebná infrastruktura.

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó v úterý řekl, že jeho země je připravená převzít předsednictví EU v roce 2017 místo Británie, jejíž voliči v červnovém referendu většinou hlasů rozhodli o vystoupení země z unie. Prohlásil přitom, že Maďarsko je jedinou členskou zemí, která představila úspěšnou odpověď na hlavní výzvy "abnormální" situace v Evropě, jako je migrační krize.

Předsednictví zemí v EU a vybrané priority předsednických zemí | Foto: Český rozhlas

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme