Z 90 na 110 kilometrů v hodině. Na sedmi českých silnicích se už jezdí rychleji

Zvýšení povolené rychlosti z 90 na 110 kilometrů v hodině je na některých českých silnicích možné od 1. ledna. Může za to zákon, který prosadilo ministerstvo dopravy. Resort také vytipoval 24 úseků, kde by ke změnám mohlo dojít. Zatím se podařilo povolit zrychlení na sedmi silnicích, tři by mohly přibýt v srpnu, informoval o tom deník MF Dnes. O 12 silnicích se teprve bude rozhodovat, na pěti dalších úřady změny neplánují kvůli bezpečnosti provozu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Silnice pro motorová vozidla - nájezd na I/37

Silnice pro motorová vozidla - nájezd na I/37 | Foto: Ondřej Wolf | Zdroj: Český rozhlas

Přivaděč u Brna a Plzně, obchvat u Českého Těšína, silnice u Olomouce a Písku nebo mezi Pardubicemi a Hradcem Králové. To jsou všechno úseky, kde přibyly značky silnic pro motorová vozidla, díky nimž mohou řidiči jet až 110kilometrovou rychlostí za hodinu.

K sedmi úsekům se mají od srpna přidat další tři. Konkrétně má jít o silnice u Šumperka a Ostravy.

Mluvčí ministerstva dopravy Zdeněk Neusar pro deník MF Dnes řekl, že ministerstvo 24 úseků jen vytipovalo a o zvýšení rychlosti rozhoduje konkrétní kraj. Úředníci v krajích zvýšení rychlosti postupně schvalují od nového roku.

Parametry a nákladné změny

Problémem je, že silnice pro motorová vozidla musí splňovat mnoho parametrů. Některé silnice je potřeba správně oplotit, prodloužit svodidla, připojovací a odbočovací pruhy nebo umístit nové značení. Všechny tyto úpravy jsou pro kraje velmi nákladné.

Pět silnic už z původního seznamu navrhovaného ministertvem vypadlo. Důvodem byly například časté nehody nebo neslučitelnost s cestami pro cyklisty a chodce.

V České republice se od 1. ledna jezdí také po nových dálnicích. Ministerstvo dopravy totiž změnilo rychlostní silnice na dálnice a povolená rychlost tak stoupla na 130 kilometrů v hodině.

Zvýšení rychlosti na 110 km/h | Foto: Český rozhlas

Dominika Píhová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme