Vojtěch Filip z KSČM: Církevní restituce jsou dar právnickým osobám

20. červenec 2016

Ministři dnes na společném jednání s hejtmany řeší církevní restituce. Návrh Jihočeského kraje zdanit peněžní náhrady církvím za nevydaný majetek může být v rozporu se smlouvami, které stát s církvemi už uzavřel.

„Ta náhrada byla podle mého názoru podvod, bylo to předražené o 54 miliard, protože cena zemědělské půdy ani lesů nebyla taková,“ říká ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš, který jako jediný ministr návrh Jihočeského kraje podpořil.


Majetek církve většinou církvi nepatřil, pokud jí nebyl přímo svěřen. VOJTĚCH FILIP


Veškerý majetek, který byl vracen, byl majetkem, který byl pokryt z historicky ukradeného majetku. TOMÁŠ HOLUB

Podobný názor má i KSČM. Podle předsedy strany Vojtěcha Filipa jsou církevní restituce jak ekonomickým, tak politickým problémem. Kámen úrazu je podle něj v tom, že do procesu restituce jsou zahrnuty i církve, které vznikly až po roce 1989. „Je to dar státu právnickým osobám, které jsou zřizovány podle Zákona o církvích,“ vysvětluje Filip.

Církevní restituce jsou předvolební boj

Jinou zkušenost má plzeňský biskup a generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub, který spor označil za předvolební boj. Svůj názor opírá o výsledky zkoumání expertní skupiny, která se snažila jednoznačně ukázat, na základě čeho bylo majetkové vyrovnání vypočítáno. V žádném případě podle něj nešlo o nadhodnocení.


Církve dostanou od státu nemovitý majetek za zhruba 75 miliard korun. Za nemovitosti, které církve nemohou podle Zákona o majetkovém vyrovnání v restituci dostat, mají během 30 let získat finanční náhradu ve výši 59 miliard, která se bude zvyšovat o inflaci.

Každý dar nebo majetkový přesun je zdaněn a podle tohoto klíče by se dani neměly vyhnout ani církevní restituce, myslí si Filip a dodává, že s návratem majetku církev získá větší práva, než měla kdykoli v historii. S tím ale Holub nesouhlasí: „Lidé i v sociální demokracii požádali, aby názor na to, zda restituce byly v pořádku, prozkoumal Ústavní soud. Ten vydal jednoznačný verdikt. A já jenom věřím, že i lidé, kteří mají ideologicky velmi vyhraněné názory, respektují stanovisko Ústavního soudu a je pro ně svaté,“ dodává.

Měly by se církevní restituce danit, nebo by měly mít výjimku? Poslechněte si celý rozhovor s Tomášem Holubem a Vojtěchem Filipem.

autoři: bur , Martina Gillichová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.